Fietsen in Accra: de leukste stadstour

Natuurlijk ga je in Accra een stadstour doen. Om heel eerlijk te zijn is Accra geen stad vol met prachtige bezienswaardigheden en interessante musea. Toch mag de stadstour op de fiets niet ontbreken. In dit artikel vertel ik je meer over deze bijzondere tour.

Fietsen in Ghana

Hoe boek je de stadstour door Accra?

De fietstour door Accra wordt georganiseerd door Go City Cycle Tour and Share. Je boekt de tour door contact op te nemen via social media of even te bellen. Van te voren betaal je de tour via Mobile Money (zie het artikel over geld) of contant in het Go City Bike Café van Go City Cycle in Osu.

Naast de fietstour boeken kun je dus een bezoek brengen aan het café dat helemaal ingericht is in fietssferen. De echte Nederlander kan hier zijn geluk niet op! In het café kun je koffie, smoothies en ijsthee bestellen. Ook zijn er verschillende snacks te krijgen.

Fietsen door Accra stadstour

Als je van plan bent langer in Accra te blijven, kun je ook het Bike Membership aanschaffen. Dit betekent dat je een maand lang een fiets van Go City Cycle kunt gebruiken. Mileuvriendelijk, en vooral fijn voor jezelf want je kunt de file in Accra vermijden.

Hoeveel kost de tour?

De stadstour door Accra kost 200GHS (= ongeveer 30EUR). Hiervoor krijg je een gids die met je meefietst, een helm en veiligheidshesje, water, een snack en alle entreegelden onderweg. Dit bedrag is exclusief eventueel een lunch en andere persoonlijke uitgaven.

Osu Castle Accra Ghana

Wat neem ik mee naar de fietstour?

Trek comfortabele kleding aan. De tour duurt ongeveer vier uur, dus je wilt lekker zittende kleding aan hebben. Het is een stadstour, professionele fietskleding is niet nodig. Tegen de zon neem je een zonnebril en voldoende zonnebrand mee, ook als het bewolkt is kun je verbranden.

Neem wat geld mee voor extra uitgaven (lunch, extra water, snacks etc) of souvenirs. Als je onderweg foto’s wilt maken, is het ook handig wat kleingeld mee te nemen voor het geval je voor de foto moet betalen.

Waar fietsen we heen?

De tour start vanaf het Go Bike Café van Go City Cycle in Osu (op dezelfde compound als Impact Hub Accra, Ako Adjei Park). Rond 10.00 uur vertrek je naar de eerste stop: Asomdwe Park. Hierna volgen Osu Castle, Independence Square en Black Star Arch. Bij Arts Centre Accra hou je even een pauze, en vervolg je de stadstour via het Kwame Nkrumah Mausoleum.

Via onder andere JamesTown en het nationaal theater fiets je terug naar Osu, waar je in het Go Bike Café nog een drankje na kunt nemen. In het café kun je ook wat reissouvenirs zoals ansichtkaarten, t-shirts en sleutelhangers kopen.

Fietsen in Accra stadstour

Is fietsen door Accra veilig?

De stadstour op de fiets is altijd op zondag. Ghana is een religieus land, en op zondag gaan de meeste mensen (in ieder geval in het zuiden van het land) naar de kerk. Hierdoor is het aanzienlijk rustiger op straat, en is het veilig op te fietsen.

Voor vertrek krijg je veiligheidsinstructies te horen, en je fietst altijd met een helm en veiligheidshesje. Het is natuurlijk wel van belang dat je weet hoe je moet fietsen, al twijfel ik er niet aan dat je dat weet.

Waarom zou ik de stadstour door Accra op de fietsen doen?

Ik persoonlijk vind tours altijd een beetje lastig, in het bijzonder tours waarbij je (bewust of onbewust) eigenlijk komt kijken hoe andere mensen leven. Nu is dat natuurlijk niet de insteek van deze tour, maar je fietst wel als een echte tourist door straten waar mensen gewoon wonen. En juist doordat je fietst, is het dat heel anders dan wanneer je loopt of met de auto bent.

Je bent op de fiets namelijk echt onderdeel van het verkeer en de omgeving. Het is belangrijk dat je oplet, want voor je het weet rijdt je iemand aan. Hierdoor ga je dus op in het geheel, en ben je niet de buitenstaander die even komt kijken hoe andere mensen leven.

Bezienswaardigheden Accra op de fiets

In relatief korte tijd ga je op de fiets langs alle belangrijke bezienswaardigheden, en het gaat ook weer niet zo snel dat je de helft mist. Doordat je fietst ervaar je de stad heel anders dan wanneer je loopt of in de auto zit.

De stadstour door Accra op de fiets is de ideale manier om de stad in korte tijd te leren kennen.

Kan ik de fietstour toevoegen aan mijn reis door Ghana?

Natuurlijk! De meeste georganiseerde tours met en zonder gids starten met deze fietstour door Accra. Liever een op maat gemaakte reis? Dan kan ik deze tour ook aan je reisschema toevoegen. Neem contact met me op voor de mogelijkheden. Samen met jou maak ik jouw ideale reisschema voor een reis door Ghana.

 

> Wil je meer inspiratie voor je verblijf in Accra? Bestel mijn Nederlandstalige e-book “Wat te doen in Ghana” nu!