Cultuur in Ghana: het groeten

Voor je op reis naar Ghana gaat is het natuurlijk belangrijk om onderzoek te doen naar de culturele waarden en normen. Je wilt niet onbeleefd of respectloos overkomen, of misschien zelfs in de problemen raken. Groeten is bijvoorbeeld zo’n ding dat in Ghana heel belangrijk is.

Cultuur in Ghana: begroeten

Tonen van respect

In de Ghanese cultuur is het tonen van respect heel belangrijk. Dit merk je bijvoorbeeld doordat veel mensen hun zin of antwoord beginnen met “mepaaky3w”. Hoe je dit uitspreekt leer je op het handige Youtube kanaal van Samen Twi Leren. Het betekent zoiets als “pardon” of “ik laat je weten dat ik iets wil zeggen”.

Je toont ook respect door te groeten met goedemorgen (afhankelijk van het moment van de dag natuurlijk). Extreem belangrijk wanneer je een winkel binnenstapt, iets wilt regelen bij een officiële instantie of bijvoorbeeld een (shared) taxi instapt. Als je het niet doet, negeer je in principe de mensen om je heen en dat is not done.

Verschillende soorten groeten

Het makkelijkste wat je kunt doen is gewoon in het Engels groeten, “good morning”. Maak het nog formeler door er “sir” of “madam” achter te plakken, maar dat is in de meeste situaties niet noodzakelijk (wel aan te raden op de ambassade). Ik ben een groot voorstander van proberen in de lokale taal te spreken, maar ook Ghanezen groeten meestal in het Engels en gaan dan het gesprek aan in Twi (of een andere taal).

Als je voorbij loopt, kun je gewoon even naar iemand zwaaien. Je hoeft uiteraard echt niet als een soort koning(in) rond te zwaaien en te verwachten dat iedereen dat terug doet. Wel zul je merken dat je soms uit het niets begroet wordt, en dan is het wel zo netjes om iets terug te zeggen of gewoon even je hand op te steken.

Wanneer je iemand ontmoet die je al kent, of iemand steekt zijn hand naar je uit dan is de kans groot dat “de handshake” gaat plaatsvinden. Je geeft elkaar de hand, maar je houdt je hand niet plat maar “knipt met elkaars vingers”. Wanneer je dit eenmaal kan, ga je veel vrienden maken. In dit filmpje zie je een uitgebreide handshake.

Wat gebeurt er als je het niet doet

Natuurlijk nu je weet dat groeten respectvol is, ga je dit doen in Ghana. Maar wat gebeurt er als je dit niet doet? De eerste keer dat hier (indirect) mee in aanraking kwam was gedurende mijn vrijwilligerswerk in 2013. De andere vrijwilligers zouden Ghana snel verlaten, en wilden afscheid nemen van een jong jongetje dat helaas in het ziekenhuis lag. Ze gingen dus naar het ziekenhuis, maar omdat hij lag te slapen begroetten ze hem niet. Dat hebben ze geweten… De madam van het kindertehuis was woest dat ze dat niet hadden gedaan. En zij waren zich van geen kwaad bewust. Het kindje lag immers toch te slapen?

Ik persoonlijk ben ook weleens de mist in gegaan. Je gaat zelf merken dat sommige mensen je passeren en na drie seconden nog eens “goedemiddag” zeggen, om vervolgens boos te worden dat je niet teruggroet. Daar kan je natuurlijk niet zoveel aan doen, en als je deze persoon niet kent hoef je er ook niet veel aandacht aan te besteden. Maar vergeet je iemand (ouder dan jij) te groeten die je wel kent, probeer het dan op te lossen door even door het stof te gaan en wat grapjes te maken. Uiteindelijk is het vaak ook niet zo’n big deal, zolang je maar uitlegt waarom je het vergeten bent. Communicatie is zoals altijd het toverwoord.

Hulp nodig bij de voorbereiding van je reis naar Ghana?

Ik help je graag op weg! In 2013 ben ik voor het eerst naar Ghana gereisd, en sindsdien heb ik het hele land (solo) gezien. Ik schreef een ebook over mijn 40+ favoriete spots in het land, kan een reis met gids voor je regelen, je reisroute schrijven of een huurauto voor je regelen. Bekijk ook mijn gratis aanbod voor als je nog in de oriënterende fase zit.