Wie denkt aan de Ghanese keuken, denkt vaak aan stevige gerechten met vlees of vis. Toch is Ghana verrassend vriendelijk voor vegetariërs en vegans, zeker wanneer je weet waar je op moet letten en welke gerechten van nature plantaardig zijn. Omdat veel traditionele maaltijden gebaseerd zijn op groenten, granen, bonen en wortelgewassen, kun je als plantaardige eter heerlijk en gevarieerd eten. In deze blog ontdek je hoe je vegan of vegetarisch door Ghana reist, welke gerechten veilig zijn en welke aandachtspuntjes handig zijn om in gedachten te houden.

Plantaardige basis van de Ghanese keuken
Veel Ghanese maaltijden starten met een neutrale basis zoals banku (gefermenteerde maïsdeeg), kenkey (maïsbollen), gari (geroosterde cassave), yam, plantain, rijst of fufu (cassave en/of yam). Deze bases zijn bijna altijd volledig plantaardig. Je hoeft alleen te letten op de sauzen en soepen die erbij geserveerd worden, want daarin wordt vaak vis of vlees verwerkt.
Gerechten die vaak vegetarisch of vegan zijn
- Waakye met plantaardige toppings
Waakye is een populair rijst-en-bonen-gerecht. Het wordt vaak geserveerd met verschillende toppings. Als vegan kun je kiezen voor plantain, gari, spaghetti, avocado en salade. Vraag er altijd expliciet bij dat je geen ei, vlees of vis wilt. In de pittige zwarte saus (shito) zit vis. - Red red
Een absolute favoriet onder plantaardige reizigers. Red red is een stoofpot van zwarte oogbonen in een smaakvolle, tomatenachtige saus. Het wordt geserveerd met gefrituurde plantains. Vraag wel of de bonen zonder visbouillon zijn bereid, en heel soms krijg je vis door de red red. - Jollof rice
Jollof is meestal vegan als de kok geen vleesbouillon gebruikt. Bestel het met salade of plantain erbij voor een volledig plantaardige maaltijd. - Kelewele
Gekruide, pittige gefrituurde plantainstukjes. Altijd plantaardig, altijd heerlijk. - Fufu met light soup of groundnut soup (zonder vlees)
De soepen bevatten standaard vlees of vis, maar vegan versies zijn heel goed mogelijk. Groundnut soup (pindasoep) is bijvoorbeeld perfect plantaardig te maken. Vraag hier specifiek naar in lokale chop bars of restaurants, wellicht moet je van te voren even bellen om er zeker van te zijn dat ze dit (op tijd!) kunnen bereiden. - Boiled yam met palaver sauce (vegan variant)
Palaver sauce kan vegan zijn wanneer het zonder vis wordt gemaakt. De basis bestaat uit kontomire (cocoyam-blad), olie, ui en kruiden.
Waar je op moet letten
Hoewel veel gerechten in de basis plantaardig zijn, worden in Ghana vaak ingrediënten toegevoegd die niet vegetarisch of vegan zijn. Let vooral op:
- Visbouillon (stock cubes): vaak toegevoegd aan soepen, stoofpotten en zelfs aan rijst. Vraag altijd vóór bereiding om een versie zonder bouillon
- Gedroogde vis: soms verwerkt in sauzen of stoofgerechten zonder dat het zichtbaar is
- Oliekeuze: sommige restaurants gebruiken palmolie, mocht je dit niet consumeren check dat dan even (van te voren!) met de keuken
- Eieren: vooral bij waakye en fried rice. Geef duidelijk aan dat je ze niet wilt
Tips voor plantaardig eten in Ghana
- Gebruik simpele zinnen zoals “No meat, no fish, no chicken, no egg, please.”
- Kies voor chop bars en restaurants die hun gerechten vers bereiden. Ze kunnen eventueel aanpassingen doen. Takeaway restaurants langs de weg hebben hun maaltijden vaak al voorbereid, daar kunnen ze weinig meer aan veranderen
- Let op streetfood zoals plantain, pinda’s en fruit: perfect en altijd vegan
Met een beetje kennis van de Ghanese keuken kun je als vegetariër of vegan zonder moeite genieten van gevarieerd, gezond én smaakvol eten. Ghana zit vol plantaardige parels. Je hoeft ze alleen maar te ontdekken.
In mijn ebook deel ik mijn favoriete restaurants waar je vegan en vegetarisch kan eten.