Nederlanders en Belgen in Ghana: Patricia runt Moon and Star Guesthouse in Banko

Voor Nederlanders en Belgen in Ghana stel ik elke maand vragen aan een (buur)landgenoot. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat hadden ze willen weten voor ze naar Ghana emigreerden? En welke plek bezoeken ze vaak in hun vrije tijd?

Deze maand is het woord aan Patricia Zoer. Tien jaar geleden opende zij Moon&Star Guesthouse in Banko, Ashanti Region, op zo’n anderhalf uur reizen vanaf Kumasi. Een kleinschalig guesthouse waar je kunt relaxen en even op adem komen. En er is ook genoeg te doen in de buurt. Ik heb zelf meermaals bij Patricia en haar team verbleven, en ook tijdens de food tours van 6 en 9 dagen ga je hier verblijven. Wil je bij Moon&Star Guesthouse verblijven tijdens een op maat gemaakte reis? Dat kan natuurlijk ook.

Ik geef het woord aan Patricia. Laat je inspireren door haar verhalen en haar inzichten.

Team Moon and Star Guesthouse Ghana

Wie ben je?

Ik ben Patricia Zoer, 40 jaar, single mama van 2 kleine kids. Ik ben de eigenaar en manager van Moon&Star guesthouse. Een guesthouse met een sociale missie in de Ashanti regio. Wij bieden accommodatie, organiseren tours in onze omgeving en plaatsen vrijwilligers in Banko.

Daarnaast help ik Nederlandstalige organisaties, bedrijven, scholen en instellingen die mensen uitzenden naar Ghana. Als Ghana expat coach bied ik een compleet programma wat de integratie en de impact van deze mensen enorm verbetert. In mijn spaarzame vrije tijd schrijf ik heel graag. En volg ik een opleiding.

Hoe ben je in Ghana terechtgekomen?

In 2001 heb ik vrijwilligerswerk gedaan. De omgeving bleef trekken en uiteindelijk ben ik in 2010 geëmigreerd en begonnen met Moon&Star guesthouse. En nee ik had toen geen Ghanese vriend;), het was de liefde voor het land.

Hoe ziet een gemiddelde (werk)dag er voor jou uit?

Ik sta op rond 6 uur, maak ontbijt voor mijn kinderen, breng ze rond 7 uur naar school. Wanneer ik terug kom zeg ik goedemorgen tegen gasten wanneer die aan het ontbijten zijn. Vraag hen naar hun plannen etc en kijk of ik ergens mee kan helpen.

Dan ga ik sporten, (hand)wassen en douchen. Rond 9.30 zit ik achter mijn computer. Tegen het middaguur kijk ik waarmee ik team Moon&Star kan helpen. Rond 14 uur komen de kids uit school en dan ligt het eraan of ik gasten heb wat ik dan nog ga doen. Rond 16 uur probeer ik een uurtje me time in te plannen voor het spitsuur met gasten en kinderen begint.

Rond 19 uur leg ik de kinderen op bed en rond 20.30 houdt mijn werkdag meestal op.

Nederlanders in Ghana Moon and Star Guesthouse Banko

Wat is je meest dierbare herinnering tot nu toe?

Jemig…. Ik weet het niet. Ik heb er vele. Vele herinneringen aan ‘kleine’ dingen; leuke ontmoetingen, fijne vriendschappen, nieuw leven.

Wat mis je het allermeest uit Nederland?

Het gemak. In Nederland hoef je niet na te denken wat je in huis hebt, of je nog cash hebt, etc. Omdat nagenoeg alles om de hoek is. Hier moet ik 20 minuten rijden voor een pinautomaat (eerder was dat minstens een uur), maar wanneer er niks inzit, dan moet je alsnog verder.

Wat is het grootste cultuurverschil dat je bent tegengekomen?

Er zijn er vele, dat is één van de redenen waarom ik Ghana expat coach gestart ben. De lastigste voor mij blijft toch, zelfs na bijna 20 jaar Ghana ervaring, het feit dat mensen liever ja zeggen terwijl ze weten dat het eigenlijk een nee gaat zijn.

Budget accommodatie vlakbij Kumasi Ghana

Wat had je willen weten voordat je hierheen emigreerde?

Dat het normaal hier is om te vragen om wat je wilt. Wanneer je in Ghana niet vraagt wordt je overgeslagen. Dit staat lijnrecht tegenover mijn opvoeding en die van vele Nederlanders. Wanneer een ieder dus iets vraagt dan doet men dat niet omdat je een rijke westerling bent, dat is normaal om te doen. Met andere woorden dezelfde vraag wordt gesteld aan Ghanese vrienden en familie.

 

Is er iets wat je nog graag wilt doen in Ghana?

Ik zou ooit eens met eigen vervoer een lange roadtrip willen maken. Tijd aan mezelf, stoppen waar ik wil stoppen en zo lang onderweg zijn als het leuk is.

Waar ga je graag heen als je een tripje door Ghana kan maken?

Voor nu met de kids, naar Lake Bosumtwi. Het is er prachtig en niet al te ver.

Waar ben je over tien jaar?

In Ghana!
Nederlandse Patricia runt guesthouse in Ghana

Wat wil je graag nog zeggen?

Komt allen naar Ghana en ontdek dit prachtige land met al haar aspecten!

Bij dat laatste sluit ik me natuurlijk helemaal aan. Enthousiast geworden om te zien wat Patricia in de Ashanti Region heeft opgebouwd? Ze deelt zeer actief op Instagram, dus ga haar volgen! En voeg Moon&Star Guesthouse natuurlijk toe aan je reisschema. Het guesthouse ligt op de route van Accra naar Tamale, perfect als je de drukte in Kumasi wilt vermijden. Ik help je graag met jouw ideale reisroute uitstippelen. Stuur me een mailtje!

Op zoek naar meer accommodaties in Ghana? Ik heb een ebook geschreven met meer dan 40 van mijn favoriete spots in Ghana, inclusief kortingscodes.

Ben jij een Nederlander of Belg woonachtig in Ghana en wil je ook iets over je leven hier vertellen? Stuur me een mailtje!