Hoe vraag je een visum aan voor Ghana

Voor een reis naar Ghana heb je een visum nodig. Helaas heeft Ghana (nog) geen e-visum, wat betekent dat je zelf naar de ambassade in Den Haag moet gaan. Je kunt ook gebruik maken van een visumdienst. De aanvraag vergt even tijd, en het is ook niet altijd duidelijk wat er precies van je verwacht wordt. Vandaar deze visum guide. Na het lezen van deze guide ben je helemaal klaar om je visum aan te vragen.

Voorbereidingen reis naar Ghana

Visum aanvragen op de Ghanese ambassade in Den Haag

In deze guide beperk ik me tot het toeristenvisum. Bekijk de andere soorten visa en wat je hiervoor nodig hebt op de website van de ambassade.

Waar is de ambassade

In Nederland is de Ghanese ambassade in Den Haag. De ambassade is erg makkelijk te bereiken vanaf Den Haag Centraal. Neem tram 9 in de richting van Scheveningen, en stap uit bij Laan Copes van Cattenburch. Steek de straat over (over de tramrails), en volg de weg tot je de Ghanese vlag ziet hangen. Bij dit gebouw kun je aanbellen.

Liever met de auto? Bekijk hier de parkeermogelijkheden.

Note: schakel al je elektronische apparaten uit voor je de ambassade binnengaat.

Voor je visumaanvraag: wat heb je nodig

Natuurlijk heb je een paspoort nodig om je visum voor Ghana aan te vragen. Deze moet nog minimaal zes maanden geldig zijn tijdens de aanvraag. Daarnaast moet je ook beschikken over een gele koorts vaccinatie. Hier wordt niet altijd naar gevraagd tijdens je afspraak, maar het is sowieso handig deze zo snel mogelijk te regelen.

Voor het uploaden van je aanvraag heb je een recente pasfoto nodig. En je vliegticket moet al geboekt zijn (een vliegticketreservering is ook voldoende). Daarnaast moet je twee referenties in Ghana opgeven. Een daarvan mag je hotel zijn. De ander kan onze tourmanager zijn wanneer je bij The Ghana Traveller hebt geboekt. Zorg ervoor dat je hotel ook echt geboekt is, en de andere referentie ervan op de hoogte is dat je naar de ambassade gaat. Het is mogelijk dat jouw referenties naar waarheid gecontroleerd worden.

Online aanvraag

Om een afspraak op de ambassade te maken, moet je eerst online je aanvraag regelen. Maak een account aan op deze website, en volg de stappen. Bij de laatste stap kies je een datum en tijdstip. Over het algemeen ben je echt aan de beurt op jouw tijdstip, dus zorg dat je op tijd bent.

Na het maken van de afspraak krijg je een appointment code. Deze moet je printen en meenemen naar je afspraak.

Wat neem je mee

Uiteraard je paspoort, daar komt je visum in. En neem dus ook de appointment code mee. Daarnaast is het aan te raden om je vaccinatieboekje (met gele koorts vaccinatie bewijs), een kopie van je paspoort, kopie van je gele koorts bewijs, eventueel je laatste visum van Ghana, vliegticket, boekingsbevestiging hotel (in Engels) en een kopie van het aanvraagformulier mee te nemen. Er wordt niet altijd naar gevraagd, maar je kan het beter mee hebben in plaats van dat je naar huis gestuurd wordt.

Je bezoek aan de ambassade

Zorg ervoor dat je iets te vroeg bent, want soms kan je zelfs voor je eigenlijke afspraaktijd weer buiten staan. Soms kan het uiteraard ook wat langer duren.

Geef je appointment code af bij het loket in de gang, en neem plaats in de kamer. Je naam wordt omgeroepen wanneer je aan de beurt bent. Pro tip: start het gesprek met “Good morning sir/madam, how are you?” en je staat al 1-0 voor. Er wordt een kort interview afgenomen, vooral om te weten wat je in Ghana gaat doen. Blijf rustig, geef netjes antwoord, raak niet in de stress en het komt allemaal goed.

Bij goedkeuring betaal je voor het visum. Dit kan alleen met debit card. De prijs is afhankelijk van het visum dat je hebt gekozen. Een toeristenvisum is 60€ als je hem na vier werkdagen op komt halen. Voor 120€ krijg je je paspoort na twee uur terug. Na het betalen krijg je een ophaalbewijs, bewaar die goed want die heb je weer nodig.

Het ophalen van je paspoort

Als je je paspoort komt halen, geef je het ophaalbewijs af bij het loket. Je neemt weer plaats in de kamer, en wacht tot iemand met paspoorten binnenkomt en je naam roept. Wanneer je je paspoort terug hebt, controleer dan goed of onder andere je paspoortnummer goed is geschreven. Na ontvangst kun je gaan. Binnen drie maanden na het uitreiken van het visum moet je Ghana betreden, anders is je visum verlopen.

Gebruik maken van een visumdienst

Heb je geen tijd of geen zin om naar de ambassade in Den Haag te gaan? Je kunt ook gebruik maken van een visumdienst. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar het proces gaat hetzelfde alleen dat iemand anders dus voor jou naar de ambassade gaat.

Uiteraard kost een visum via een visumdienst meer. Naast service fee betaal je ook voor bijvoorbeeld de aangetekende post.

Meer hulp nodig bij het aanvragen van je visum?

Mocht je er niet uitkomen, kun je me altijd een mailtje sturen. Ook de ambassade zelf is via de mail erg vriendelijk en behulpzaam.

Ben je op zoek naar inspiratie voor je Ghana reis? Heb je iemand nodig die meekijkt naar je reisschema? Of heb je andere hulp nodig? Met mijn reiservaring in Ghana sinds 2013 kan ik je vast en zeker op weg helpen. Ik hoor graag van je!