Veilig water drinken in Ghana

Hoe kan je veilig water drinken in Ghana? Zoals je misschien wel verwacht komt er geen schoondrinkwater uit de kraan. Je kunt er sowieso niet vanuit gaat dat er altijd stromend water (voor douchen bijvoorbeeld) aanwezig is. Water drinken is in Ghana wel heel belangrijk, dus hoe werkt dat?

Drink voldoende water in Ghana

Eerst moet ik natuurlijk even benoemen dat het belangrijk is om voldoende water in Ghana te drinken. Het is hier gewoon heel erg warm, en waarschijnlijk ga je ook een stuk meer bewegen dan dat je normaal gewend bent. Drink ongeveer twee liter water per dag, en misschien nog wel meer vanwege de hitte.

Drinkwater kopen

Zoals gezegd kun je het water uit de kraan niet drinken. Ik gebruik het water zelf wel om mijn tanden te poetsen (en het water dus niet door te slikken), maar vooral als je net bent aangekomen in Ghana moet je er rekening meehouden dat je lichaam aan van alles moet wennen. Vermijd het drinken van water uit de kraan.

Wat je wel kunt drinken is het drinkwater dat je op straat, in winkels en in de supermarkt kan kopen. Je kunt verschillende soorten (qua inhoud maar ik heb laatst ook water met een smaakje gevonden) flessen kopen. Doe dit bijvoorbeeld vanuit de auto terwijl je wacht tot het stoplicht op groen springt. Bij dit soort kruispunten verkopen tal van mensen water, frisdrank, fruit, koekjes en non-food artikelen. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar de kleine winkels of de supermarkt gaan. Controleer voor je een fles open maakt of de dop geseald was. Als dit niet zo was, drink het water dan niet.

Veel goedkoper dan flessen water zijn de waterzakjes, ook wel “pure water”. Deze kosten ongeveer 5 eurocent voor 500ML. Het is letterlijk een plastic zakje waarvan je het puntje moet afbijten om te kunnen drinken. Als je onderweg bent betekent dit dus waarschijnlijk dat je het hele zakje in één keer op moet drinken.

Plastic afval

Water uit flessen en zakjes brengen inderdaad heel veel plastic afval met zich mee. Ten eerst gooi natuurlijk nooit je lege verpakkingen op de grond. Ook niet als de rest van de wereld dat wel doet. Hou het gewoon bij je tot je een afvalbak tegenkomt.

Je kunt het afval ook bewaren en meegeven aan een organisatie die het hergebruikt. Als je lang op één plek bent kun je de waterzakjes opsparen, en geven aan Trashy Bags (Accra). Zij maken mooie tassen en accessoires van jouw afval. Er zijn verspreid door het land meer van dit soort initiatieven, of laat je afval ophalen door Zoomlion.

Stromend water drinken

Wanneer kun je water wel drinken? Als je het een aantal minuten gekookt hebt, of wanneer je je drinkwater zuivert. De kwaliteit van stromend water verschilt heel erg in Ghana. Soms komt het water uit een enorme polytank, soms uit een waterput en soms uit de waterleiding. Bij elke nieuwe plek waar je komt, moet je opnieuw uitzoeken waar het water vandaan komt en of het wel drinkbaar is na koken of zuiveren. Het kan zijn dat het water gewoon niet te drinken is.

Meer weten over reizen door Ghana?

Boek een gratis call in zodat ik al je vragen kan beantwoorden. Daarna bekijken we of ik je nog verder kan helpen.