Hoe reis je naar Kumasi

Kumasi is de op één na grootste stad van Ghana, en je wilt deze stad zeker bezoeken. In Kumasi vind je tal van musea, de grootste openlucht markt van het land en de Kwame Nkrumah University of Science and Technology. Maar hoe reis je nou naar Kumasi?

Hoe reis je naar Kumasi

Met je eigen (gehuurde) auto naar Kumasi

Een eigen auto is de makkelijkste en snelste manier om te reizen door Ghana. Je hoeft nooit te wachten tot bussen vol zijn en vertrekken, je kan sneller rijden en je kunt reizen wanneer je maar wilt. Nadelen zijn natuurlijk dat het veel duurder is dan het openbaar vervoer én je mist een stuk van de Ghanese cultuur als je niet minimaal één keer met de bus reist.

Naar Kumasi met je eigen auto rijden is ook erg makkelijk. Heb je geen eigen auto maar wil je er een huren? De meeste verhuurbedrijven in Ghana verhuren auto’s alleen met driver. Ik kan je helpen aan een goede auto en betrouwbare chauffeur.

Vliegen naar Kumasi

Het is een beetje overbodig, maar mocht je écht niet genoeg tijd hebben om te rijden kun je vliegen van Kumasi naar Accra. Je kunt eenvoudig een vlucht boeken via Africa World Airlines of Passion Air. Betalen kan met creditcard, cash op het kantoor of Mobile Money.

Neem een a/c bus naar Kumasi

Voor langere afstanden zijn touringcars het meeste gebruikelijk. Naar Kumasi kun je deze bussen nemen vanaf bijvoorbeeld Accra (Circle), Cape Coast, Takoradi (Apollo Station) en Tamale. Het zijn erg comfortabele bussen met grote stoelen en airco. Neem voor tijdens de rit een trui of grote sjaal/stuk stof mee, want het kan erg koud worden in de bus.

Een ticket kan je van te voren kopen op het station, of kom naar het station en hoop dat er nog een plekje voor je over is. Er zijn verschillende maatschappijen, waarvan VIP en STC de veiligste zijn.

De trotro naar Kumasi

Je kunt ook de trotro (minibus) nemen. Deze zijn minder comfortabel dan de touringbussen. Ze hebben geen airco, en de stoelen zijn bankjes. Daarnaast zit je ook wel erg dichtbij je buurvrouw of buurman. Geen probleem voor als je korte afstand moet afleggen (bijvoorbeeld vanaf Techiman, Effiduase of Lake Bosumtwi naar Kumasi), voor langere afstanden is de bus aan te raden.

Een ticket voor de trotro koop je op het station. Als je veel bagage bij je hebt moet je extra betalen zodat het achterin of op het dak vervoerd kan worden.

Hoe reis je in Kumasi

Eenmaal in Kumasi aangekomen moet je natuurlijk je hotel nog vinden. De makkelijkste manier (helemaal als je de stad nog niet zo goed kent) is om een Uber te bestellen via je telefoon. Download de app, laat weten waar je bent en waar je heen wilt gaan en de rest spreekt voor zich. Controleer wel altijd of het kentekennummer in de app overeenkomt met de auto die jou gaat brengen.

Je kunt ook een taxi aanhouden (onderhandel wel goed over de prijs, vraag van te voren aan je hotel hoeveel het ongeveer moet kosten) of met de trotro reizen. Een trotro heeft een vaste route, dus misschien moet je het laatst stuk lopen of alsnog een taxi of Uber nemen.

Wil je nog meer weten over Kumasi?

In mijn ebook vind je een paar tips voor verblijven en eten in Kumasi (en andere steden). Ontdek je de stad liever met een gids? Tijdens een paar van de pakketreizen doe je een stadstour. Wil je alleen de tour doen? Ook prima! Stuur me een mailtje voor de mogelijkheden.