Veilig reizen in Ghana: een handleiding

“Is het veilig om te reizen in Ghana?” is misschien wel de meest gestelde vraag wanneer ik mensen vertel wat ik doe. Ja, het is veilig om in Ghana te reizen maar net als in elk ander land zijn er wel dingen waar je rekening mee moet houden. Hier volgen mijn tips omtrent veiligheid in Ghana.

Veilig reizen in Ghana

Ghana reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er in heel Ghana veiligheidsrisico’s. Natuurlijk moet je het reisadvies serieus nemen, maar weet ook dat de risico’s waarover gesproken wordt overal voorkomen. Vraag altijd je reisgids of medewerkers van het hotel naar de huidige situatie. Lokaal weten de mensen het het best.

Veilige accommodatie in Ghana

Er is niets erger dan je niet veilig voelen vlak voordat je gaat slapen. Een veilige slaapplek is essentieel. In de meeste toeristische plaatsen zijn goede, comfortabele hotels te vinden. Een goede slaapplek heeft een afgesloten compound, een nachtbewake en deuren die op slot kunnen. Mocht je geen accommodatie kunnen vinden, vraag je Ghanese vrienden om aanbevelingen of vraag het in een Facebook groep.

Houdt bij het boeken van je accommodatie ook rekening met de wijk waarin je verblijft. In de meeste gevallen kan je het best dichtbij de bezienswaardigheden verblijven, zodat je ook weinig hoeft te reizen (in het donker).

Op zoek naar accommodaties? De hotels in mijn ebook zijn allemaal veilig, en ik ben er zelf geweest.

Reizen met het openbaar vervoer

Absoluut ‘part of the adventure’ is reizen met het openbaar vervoer in Ghana. Je moet het concept even snappen (er zijn geen vertrektijden, en bushaltes bestaan soms wel en soms niet) maar het maakt je ervaring veel completer. Is het veilig? Om eerlijk te zijn houden de meeste chauffeurs zich niet aan de verkeersregels (die dus ook niet echt bestaan), en dat zorgt ervoor dat je soms je hart vasthoudt. Onderweg ga je waarschijnlijk ook ongelukken en autowrakken zien. De kans dat er iets gebeurt is klein. Ik heb in deze bijna zeven jaar nog nooit een ongeluk gehad (*klopt op hout*), maar ik kan je niet garanderen dat jij ook zoveel geluk gaat hebben. Net als dat ik je niet kan garanderen dat je niet gezakkenrold wordt, of dat je vliegtuig niet neerstort.

Er is altijd een kans dat er iets gebeurt in het verkeer. Draag daarom altijd je gordel (als je die hebt) en vraag voor je vertrekt (bijvoorbeeld in je hotel) of het veiliger is om een minibus of touringcar te nemen. In december in de kans groter dat er onderweg iets misgaat, probeer (lange) reizen in deze maand te vermijden.

Let goed op je bagage tijdens het in- en uitstappen van een voertuig. In dit soort “snelle” momenten is het makkelijk voor mensen om iets uit je tas te pakken. Net als overal ter wereld kun je je bagage niet onbewaakt achterlaten. Maak desnoods vrienden en vraag ze op je tas te letten, of vraag iemand van de bus.

In het donker over straat

Het is niet aan te raden om (alleen) in het donker over straat te gaan. Je bent in het donker op je kwetsbaarst. Vraag een taxi chauffeur om je zo dicht mogelijk bij je verblijfsplaats af te zetten, en rijdt (in het bijzonder in de) grote steden met de deuren op slot. Hou je tassen goed in de gaten, en indien mogelijk verspreidt geld op verschillende plaatsen.

Waar kun je absoluut niet heen

Er zijn in Ghana op dit moment geen plekken waar je absoluut niet heen kan gaan als toerist. In het noordoosten moet je extra opletten, en in het donker reizen is niet aan te raden. In het donker op een strand lopen is uit den boze.

Luister altijd naar wat de mensen in de omgeving adviseren. In Busua kun je bijvoorbeeld niet zonder gids verder lopen dan het laatste hotel op het strand. Doe het dan gewoon ook niet. De mensen die in de buurt wonen, weten het altijd het allerbest. Dat is ook de belangrijkste reden waarom ik met Ghanese reisgidsen werk.

Wie kan je vertrouwen

Zoals gezegd luister altijd naar de mensen die uit het gebied komen, in het bijzonder gidsen en medewerkers van een hotel. Zij willen niet dat jou iets overkomt, en gaan echt niet liegen over de veiligheid.

Heb je nog meer vragen of veilig reizen in Ghana?

Stuur me een mailtje, zodat ik een deel 2 over veilig reizen kan schrijven. Zin om op avontuur te gaan? Ik organiseer pakketreizen en op maat gemaakte reizen met gids óf laat me jouw reisschema maken. Voor de beste reiservaring verblijf je in accommodaties gerund door Ghanezen en accommodaties die de lokale community ondersteunen. Ik raad je aan om zo lokaal mogelijk te reizen. Dat is hoe je het best Ghana ontdekt!