Wli in Volta region: wat moet je weten?

Een populaire reisbestemming is het dorp Wli in de Volta Region van Ghana. Hier vind je de hoogste waterval van West Afrika. Hoe je er komt, waar je kan slapen en wat je nog meer doet in de omgeving lees je in dit artikel.

Het dorp Wli in de Volta Region

Wli is gelegen in de Volta Region, grenzend aan Togo. Met een eigen auto bereik je Wli in ongeveer vijf uur vanaf Accra. Het dorp bestaat uit Wli-Agerviefe en Wli-Afegame, en in beide dorpen samen wonen 2.000 mensen. Zij leven voornamelijk van de landbouw. In de Volta Region spreken de mensen Ewe.

Wat doe je in en om Wli

Het hoogtepunt is natuurlijk (letterlijk en figuurlijk) de Wli Waterfalls. Deze waterval bestaat uit twee delen, de lower fall en de upper fall. Je kunt de waterval bezoeken met een gids die je toegewezen krijgt bij het tourism center.

De lower fall is heel makkelijk te bereiken. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten, en is de route is vrij vlak en makkelijk begaanbaar. De upper fall is voor de sportieve reiziger. Je kunt uit twee routes kiezes. In twee uur klim je naar de top, maar de route is erg stijl en moeilijk begaanbaar. Of neem de hike van zes uur. Deze is iets makkelijker.

Vraag je hotel of bij het tourism center of er ‘s avonds drumming en danssessies worden gegeven.

Hier volgen een paar activiteiten die je in de buurt van Wli kunt doen:

Mount Afadjato

Vanuit Wli reis je gemakkelijk per eigen auto, (motor)taxi of zelfs de fiets naar het tourism center van Mount Afadjato. Voor 15GHS kun je hier met een gids naar de top van de hoogtste berg in Ghana klimmen. De hike duurt ongeveer 45 minuten, en je hoeft er niet uitzonderlijk sportief voor te zijn. De hike naar de Wli Lower Waterfall is wel veel makkelijker.

Eenmaal op de top van de berg zul je zien dat er nog hogere bergen in de omgeving liggen. Deze zijn in Togo.

Mount Afadjato Volta Region

Tagbo Falls

Een andere waterval in de omgeving is de Tagbo Falls, gelegen in Liati Wote. In dit dorp wonen ongeveer 600 mensen. Je kunt hier verblijven in de Tagbo Falls Lodge.

Onderweg naar de falls passeer je langs landerijen en koffieplantages. De staat van de waterval ligt aan het seizoen. In het regenseizoen is de waterval breder dan in het droogseizoen.

Kpando

Kpando is een stad vlakbij Wli. Vanaf hier kun je het Lake Volta bezoeken, en zelfs een boottocht maken. Je kunt ook een rondleiding door de stad krijgen. In mijn ebook welke accommodatie in Kpando ik aanraad. Dezelfde organisatie heeft ook een prachtige homestay in Logba Tota, sinds 2019 één van mijn favoriete plekken in Ghana.

Tafi Atome Monkey Sanctuary

Als je van apen houdt zit je in Tafi Atome Monkey Sanctuary goed. In dit dorp worden de apen als heilig beschouwd. Via het tourism center krijg je een gids, deze gaat met je mee het bos in. Ik ben normaliter niet zo van de dierentuinen en andere attracties met dieren, maar in Tafi Atome zijn de apen vrij om te gaan waar ze willen. Als ze dus niet tevoorschijn komen, heb je pech. Gelukkig komt dat niet zo vaak voor, want ze weten dat je bananen mee hebt.

In Tafi Atome kun je slapen in een homestay.

Tafi Atome Monkey Sanctuary Volta Region

Overnachten in Wli

Ik raad je ten zeerste aan om zeker twee dagen in Wli te blijven. De omgeving is indrukwekkend, je kunt de bovengenoemde bezienswaardigheden eventueel vanuit Wli doen en je moet gewoon even de tijd nemen om te reizen.

Bij Wli Waterfalls Lodge slaap je in een betaalbare tweepersoonskamers of chalet. Je kunt er ook je eigen tent opzetten. Hou er rekening mee dat de lodge op dinsdag gesloten is.

Je kunt ook kamperen bij de waterval. Boek hiervoor één van mijn tours door de Volta Region, of laat het me weten in een custom made tour.

Andere accommodaties in Wli zijn Big Foot Safari Lodge, Wli Water Heights Hotel en Wli Waterfall Inn. Ik heb dus zelf geen ervaring met deze hotels.

Reizen naar de watervallen

Als je met het openbaar vervoer naar Wli reist, reis je eerst naar Hohoe. Vanuit Accra neem je de trotro vanaf Tudu of Madina station naar Hohoe. Vanaf daar neem je een shared taxi of trotro naar Wli. Laat de chauffeur of mate weten naar welk hotel je moet.

Tussen de bezienswaardigheden in de omgeving van Wli reis ik graag met de motor. Je kunt je gids of hotel vragen om een betrouwbare chauffeur. Ik vind het heerlijk om in de Volta Region in de bergen te rijden. Wees je wel bewust van de risico’s. Draag een helm en beschermende kleding.

Met eigen vervoer reis je via Akosombo naar Golokwati waar je rechtsafslaat naar Wli. Vraag in het dorp naar de exacte beschrijving naar jouw hotel.

Meer weten over reizen in Ghana

Wil je meer weten over reizen naar Wli of reizen in Ghana? Ik schreef een reisgids ebook met tips, aanraders en drie reisroutes. Sinds 2013 reis ik af en aan (meestal solo) door Ghana. Ik heb bijna het hele land gezien en help je graag met het samenstellen van jouw ideale reisroute. Stuur me een mailtje voor meer informatie én bezoek mijn pagina GRATIS voor een adviesgesprek en een reisroute.