Vegetarisch eten in Ghana: wat moet je weten?

Wil jij vegetarisch eten in Ghana? Dat is zeker mogelijk. Ik ben zelf bijna vier jaar vegetarisch, en heb gedurende die tijd veel reizen door Ghana gemaakt. De dingen waar je op moet letten lees je in dit artikel.

Vegetarisch eten in Ghana

De vegetarische Ghanese keuken

De Ghanese keuken bestaat uit vrij eenvoudige gerechten. De basis is vaak een deegbal, rijst of plantain aangevuld met een saus (stew) en groenten. Daarnaast wordt er vaak vlees of vis bij geserveerd. Het niet-vegetarische gedeelte kun je eigenlijk vaak weglaten. Bestel bijvoorbeeld “rijst met saus en kip” en laat de kip gewoon weg. De kip zit namelijk bijna nooit al door de saus verwerkt.

Deze “truc” gaat niet voor elk gerecht op, en hieronder lees je over de uitzonderingen. Vegetarisch eten in Ghana kan heel makkelijk zijn, maar wees er wel op voorbereid dat niet iedereen het zal begrijpen. Vlees en vis is soms een luxe product, dus waarom zou je er voor kiezen om het níét te eten terwijl je het wel kan betalen?

Wees dus heel duidelijk in wat je wel en niet wilt als je een gerecht besteld. Als je iets op straat besteld, kun je het beste bij de kraam blijven staan om er zeker van te zijn dat je niet per ongeluk toch vis door je indomie krijgt (bijvoorbeeld).

Vegetarisch eten in Ghana

Aandachtspunten als je een maaltijd besteld

Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten wanneer je eten besteld. Een populaire saus in Ghana is “shito“. Deze saus krijg je vaak bij de fried yam of rijst met stew. Het wordt gemaakt met vis(bouillion), dus dit eet als je vegetariër niet. Er zijn wel vegetarische versies te krijgen, maar die zijn nooit beschikbaar bij een kraam op straat.

Over de (vis)bouillion gesproken, deze wordt ook vaak gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van jollof. In principe kun je gewoon jollof van een kraam eten, maar in een restaurant wordt nog weleens gekookt met garnalenbouillion.

Vegetarisch eten in Ghana

In Ghana kun je op straat veel gerechten met soep of saus bestellen, soms worden deze dus gemaakt van vlees- of visbouillion. En soms is (bijvoorbeeld) de soep gemaakt met kip. Wanneer jij zonder kip bestelt, halen ze de kip er dus gewoon uit. Dat is waarschijnlijk niet helemaal wat jij verwacht van “een vegetarisch gerecht”.

De oplossing is natuurlijk dat je zelf gaat koken in je keuken, maar vooral als je reist heb je die mogelijkheid waarschijnlijk niet. Ik eet zelf veel afhaalmaaltijden, en soms weet ik inderdaad niet of mijn eten wel 100% vegetarisch is. Dit neem ik voor lief.

Restaurants met vegetarische opties

Maar niet getreurd, je reis naar Ghana als vegetariër kan zeker nog doorgaan. Er zijn namelijk ook veel vegetarische restaurants. Zoals ik eerder schreef, doe ik niet zo ‘moeilijk’ over een afhaalmaaltijd (een kippenpoot of stuk beef eet ik trouwens niet, het gaat echt om de eventuele kip die ze eruit hebben gehaald) maar als je écht 100% zeker wilt zijn dat je geen vlees of vis eet, zul je naar een vegetarisch restaurant moeten gaan.

Mijn ebook staat vol met mijn favoriete restaurants, en daar kun je dus makkelijk vegetarisch eten. Sommige hotels in Ghana hebben een restaurant zonder menu. Geef dus bij het boeken aan wat je wel en niet eet.

Veganistisch eten

Ook veganistisch eten is in Ghana makkelijker dan je denkt. Het weglaten van ei, melk, kaas en honing is eigenlijk makkelijker dan het weglaten van vlees of vis. De Ghanese keuken kookt namelijk minimaal met de andere dierlijke producten. Een gekookt ei wordt vaak apart bijgeserveerd, bijvoorbeeld bij jollof rijst. Die kun je dus makkelijk weglaten. Een gebakken ei wordt vaak gegeten bij de fried rice of indomie, maar je kunt gewoon zeggen dat je geen ei eet.

Melk, kaas en honing worden amper gebruikt in de Ghanese keuken. Je moet wel letten op het brood dat je koopt. Ook ijsjes, (geïmporteerde) chips en koekjes (en snoep voor de gelatine) zijn vaak niet vegan. Maar het bestaat wel! Blue Skies verkoopt vegan ijs, en de Vegan Magnum is in Accra in verschillende “health stores” te koop.

Mocht je wel in de gelegenheid zijn om je eigen eten te koken, kun je ook eens kijken naar de vleesvervangers in de grote supermarkten zoals Shoprite. Ook zijn er in (voornamelijk) Accra “health stores” waar je ook producten zoals edelgistvlokken en maple syrup kunt kopen.

Initiatieven in Ghana

Wil je meer weten over vegetarisch of veganistisch eten in Ghana? Er zijn verschillende initiatieven die informatie over dit onderwerp verspreiden. VegGhana is een NGO die de gezondheidsvoordelen van vegetarisch eten promoot in Ghana. Zij organiseren ook het VegFest, een jaarlijks festival dat in het teken staat van vegetarisch en veganistisch eten.

Op Facebook kun je lid worden van de Facebook groep Vegan Ghana, waar mensen tips en recepten delen voor veganistisch eten. Een andere NGO is Vesog. Zoals je ziet initiatieven genoeg, en je bent echt niet de enige vegetariër of veganist in Ghana.

Wil je meer weten over eten in Ghana

Stuur me een mailtje als je meer wilt weten over (vegetarisch of veganistisch) eten in Ghana. Ik help je graag met het uitzoeken van wat je waar kunt eten, en of het misschien nodig is dat je bepaalde etenswaren vanuit thuis meeneemt.

Wist je dat ik ook vegetarische food tours organiseer? Met of zonder gids reis je in vier dagen naar verschillen addressen waar je kookworkshops volgt en vegetable farms bezoekt. Een super leuke manier om de Ghanese keuken te leren kennen.