Zo bereid je een reis naar Ghana voor

Een goede voorbereiding voor jouw reis naar Ghana is het halve werk. Er zijn heel wat belangrijke dingen die je zeker niet mag vergeten. Natuurlijk heb je een vliegticket nodig, betalen ze in Ghana niet met euro’s en moet je ook een visum aanvragen. Maar weet je ook dat het heel belangrijk is dat je een gele koorts vaccinatie hebt? Zonder deze vaccinatie kom je het land niet in. In deze post vertellen we je meer over de voorbereidingen.

Voorbereidingen reis naar Ghana

Vliegticket

Natuurlijk is het belangrijkste dat je een vliegticket heb. Behalve als je over land naar Ghana komt, maar daar hebben we jammer genoeg (nog) geen ervaring mee. Wil je hier meer over weten, stuur ons een e-mail zodat we je wellicht aan iemand kunnen koppelen. De kosten van een vliegticket kunnen enorm verschillen. Er zijn ongeveer tien Europese en Amerikaanse vliegvelden met een directe vlucht naar Accra. Vanuit Amsterdam vliegt KLM rechtstreeks, en vanuit Brussel is dat Brussels Airlines. Soms is een overstap op een ander vliegveld goedkoper. Dan heb je qua vluchten nog veel meer keus. Als je hulp nodig hebt met het vinden van een goed ticket, kijk een naar onze flight ticket support. We sturen je drie goede opties, en je kan zelf bepalen of en welke je boekt.

(toeristen)visum

Als je je vliegticket eenmaal hebt geboekt kun je beginnen aan de andere voorbereidingen. De belangrijkste zijn het visum en vaccinaties. In Nederland vraag je je visum persoonlijk aan in Den Haag, of maak je gebruik van een visumdienst. In België moet je naar de ambassade in Brussel.

Voor nu richten we ons even op het toeristenvisum. Je kunt kiezen voor een single entry of een multiple entry. De eerste betekent dat je het land één keer in en één keer uit gaat. De tweede moet je aanvragen als je bijvoorbeeld naar Togo wilt reizen, en vanaf Accra terug naar huis vliegt. Of wanneer je in korte tijd meerdere keren naar Ghana wilt gaan.

Het aanvragen van een toeristenvisum in Den Haag gaat als volgt. Je moet een formulier invullen via het online application system. Hiervoor heb je nodig:

– Paspoort kopie

– Paspoortfoto kopie

– Kopie van je vliegticket óf een vliegticketreservering (een bewijs dat je het land weer gaat verlaten)

– Hotelboeking (bekijk ons ebook voor onze favoriete hotels in Accra)

– Twee referenties in Ghana (een hiervan mag het hotel zijn, als je met ons reist is de andere referentie onze tourmanager)

Hier wordt waarschijnlijk niet naar gevraagd, maar wel handig om mee te nemen:

– Kopie van je gele koorts document en het document zelf

– Als je al in Ghana bent geweest een kopie van je meest recente visum

Hou de website van de ambassade altijd in de gaten voor veranderingen.

Als je alle informatie hebt ingevuld, verzendt je het formulier en maak je een afspraak op de ambassade. Het is heel belangrijk dat je de streepjescode die je na versturen krijgt, meeneemt. Zorg ervoor dat je op tijd op de ambassade aanwezig bent (ongeveer tien minuten van te voren). Afhankelijk van de drukte kan het zo zijn dat je voor je afspraaktijd weer buiten staat. Als het wel druk is kan het ook zijn dat je na een halfuur wachten nog steeds niet aan de beurt bent.

Tijdens je gehele bezoek aan de ambassade is het belangrijk dat je vriendelijk en kalm blijft. Er is geen enkele reden om te stressen, om erger nog onbeleefd tegen de officers te zijn. Het interview duurt ongeveer 10 minuten, en er word je gevraagd wat je precies komt doen en hoe lang je wilt blijven. Als je aanvraag is goedgekeurd kun je direct betalen per pin. Een visum kost €60 voor single entry, als je je visum na twee uur wilt hebben kost het 100€. Na vier werkdagen kun je je visum weer ophalen. Ook dan neem je het papiertje dat heb gekregen mee.

Vaccinaties en malariapreventie

Zoals eerder gezegd heb je ook een gele koorts vaccinatie nodig. Zonder deze vaccinaties word je niet toegelaten. Vraag je eigen dokter welke vaccinaties nog meer aangeraden worden. Lees je ook in over de “cholera medically not indicated” stamp mocht je van plan zijn Ghana over land te betreden.

Behalve vaccinaties moet je ook nadenken over malariapillen. Deze pillen voorkomen dat je malaria krijgt. Maar wees je er van bewust dat ze niet 100% werken, en laat je informeren door je dokter over de bijwerkingen. Om muggenbeten te voorkomen kun je ook muggenspray nemen (in Ghana te verkrijgen onder de naam “Medisoft”, je kunt dit kopen in de supermarkt, de markt en apotheken) en lange kleding en gesloten schoenen voor als de zon onder gaat. Je kunt een klamboe meenemen, maar de meeste accommodaties hebben deze voor jou beschikbaar.

Wat mee te nemen?

Anders dingen die je mee kunt brengen (omdat ze niet goed te verkrijgen zijn) zijn zonnebrand en tampons. We zullen binnenkort een blogpost plaatsen over wat je vooral (niet) mee naar Ghana moet nemen.

Valuta

Je moet je als laatst ook nog even verdiepen in de valuta van Ghana. In Ghana gebruiken ze de cedi, en dit is niet makkelijk te verkrijgen in België en Nederland. Je kunt euro’s meenemen en deze op de luchthaven (of andere officiële wisselkantoren) wisselen, of pinnen met je debit/credit card. Ook hier zullen we later uitgebreider op in gaan.

Indien je nog vragen hebt, kun je een advies call boeken.

Ben je op zoek naar nieuwe plekken om in Ghana te boeken? Bekijk ons ebook. Daar geven we 40+ of onze favoriete spots in Ghana inclusief kortingscodes.