Welke taal spreken ze in Ghana?

Je vraagt je waarschijnlijk af welke talen ze in Ghana spreken. Taal is natuurlijk enorm belangrijk tijdens het reizen. In deze post kom je er achter of je nog even een taalcursus moet gaan doen, of dat je je hier niet zo druk over hoeft te maken.

Welke talen spreken ze in Ghana

Engels

We helpen je een handje: het is eigenlijk heel makkelijk. In Ghana spreken de meeste mensen Engels. Het is de officiële taal, de schoolvakken worden in het Engels gegeven, borden op straat, menu’s in restaurants/etc zijn in het Engels geschreven. Helemaal in het zuiden en het midden van het land gaat het niet moeilijk zijn om je verstaanbaar te maken. In het noorden is het iets moeilijker, maar er is altijd wel iemand aanwezig die Engels spreekt. Je hoeft je echt geen zorgen over de taal te maken. Als je toch denkt dat je Engels wat verbetering kan gebruiken, is DuoLingo een handige app.

Lokale talen

Maar er is meer. Engels is namelijk niet de enige taal in Ghana. Er zijn heel veel andere talen in Ghana, en ze komen allemaal met hun eigen dialecten. Als je een goede indruk wilt maken, is het leuk als je een beetje van deze talen leert. Het zijn er veel, en over het algemeen adviseren wij je om met Asante Twi te beginnen. Twi (en Fante en Akuapem Twi zijn Akan talen) is de meeste gesproken taal in Ghana. Het is het meest gesproken in het zuiden, maar ook in andere delen van het land zul je mensen ontmoeten die deze taal spreken of begrijpen. Je hoeft het echt niet vloeiend of perfect te spreken. Alleen al laten zien dat je wat moeite hebt gedaan om het te leren, zal de mensen goed doen.

We adviseren je dus om een beetje Twi te leren, maar als je langer op een bepaalde plek bent is het verstandig om eerst te onderzoeken welke taal ze daar spreken. Kijk bijvoorbeeld eens naar Ewe (Volta Region), Ga (Accra) en Dagbani (Northern Region).

Voor nu houden wij het op Asante Twi, en we gaan wat handige woorden met je delen.

Welkom – Akwaaba

Goedemorgen – Maakye

Goedemiddag – Maaha

Goedenavond – Maadwo

Hoe gaat het – ɛte sɛn?

Het gaat goed – Me ho yɛ

Goed – ɛyɛ

Dankjewel – Medaase

We zullen elkaar weer zien – Yɛbɛhyia

Oké – Yoo

Ik begrijp het – Mate

Sorry – Kafra

Nee – Dabi

Ja – Ane

Mijn naam is [je naam]  – Me din de [your name]

Ik ben uit [je dorp/stad] – Mefiri [your town/country]

Ik woon in [je dorp/stad] – Mete [where you live]

 

Boeken en video’s

Als je meer wilt leren, kun je de Learn Akan e-books kopen. Ook Jolanda Mensah verkoopt woordenboeken en flashcards. Of bekijk haar videos op Youtube. Deze zijn in het Nederlands. Als je al in Ghana bent kun je op de markt of in een boekenwinkel naar woordenboeken zoeken.

Bekijk ook onze eigen DIY Twi Verbs Flashcards. Deze krijg je als je Tinyhouse Ghana met minimaal 1€ support.

Het schrijven en uitspreken van Twi is vaak erg verschillend. Ook kennen ze in Twi bepaalde klanken die wij niet kennen. Het is daarom leuk om wat Ghanese vrienden te maken. Dit kan natuurlijk als je in Ghana bent, maar kijk ook eens rond in je eigen omgeving. Misschien kun je iemand vinden die graag Nederlands wilt leren, en diegene leert jou Twi.

We hopen dat je een geweldige tijd in Ghana gaat beleven. Hopelijk heb je de basics nu geleerd. Als je met ons reist kunnen we je ook helpen tijdens je reis. Al onze tour guides zijn Ghanees, en spreken naast Engels minstens één andere taal (meestal Twi). We kunnen niet wachten om je te ontmoeten!