7x dit moet je zeker doen in Ghana

Er is ontzettend veel te doen in Ghana. Waarschijnlijk weet je niet eens waar je moet beginnen. Daarom volgen in dit artikel zeven hoogtepunten die je zeker niet mag overslaan.

 

Cycle tour Accra

Fietsen in Ghana

Accra is geen toeristische hotspot waar je lang wilt blijven. Natuurlijk kun je je er goed vermaken, maar vooral als je weinig tijd in Ghana hebt kan je de stad beter snel weer verlaten. De leukste manier om je in Accra te verplaatsen is op de fiets (we blijven Nederlanders!). Dat gaat er wel een beetje anders aan toe dan wij gewend zijn. Op zondagen kan je een fietstour met gids boeken. Alleen op zondagen om veiligheidsredenen. Veel mensen zijn in de kerk (= minder verkeer) en sommige restaurants en winkels zijn gesloten (= ook minder verkeer).

In ongeveer 4 tot 5 uur fiets je langs alle belangrijke hoogtepunten in Accra. Van de wijk Osu fiets je naar het onafhankelijksplein, en bij het Arts Centre hou je een korte kokosnoot pauze. Er is ook tijd voor lunch in de wijk Jamestown, en je bezoekt Osu Castle waar je meer leert over de geschiedenis van Ghana.

Bezoek de website om de tour van te voren te boeken.

Cape Coast

Cape Coast Castle Ghana

Een bezoek aan deze kuststad kan je echt niet overslaan. In Cape Coast kun je het voormalige slavenfort bezoeken, en het zal zeker een diepe indruk op je achter laten. Een gids neemt je mee naar de dungeons, en natuurlijk de beroemde “Door of No Return”. Sla ook zeker het museum niet over.

Voor een prachtig uitzicht over Cape Coast bezoek je Fort William. En even buiten de stad vind je Kakum National Park waar je over bruggen door het regenwoud loopt. De bruggen hangen soms wel op 50 meter hoogte. Het begin is even spannend, maar als je eenmaal gewend bent is het een fantatische ervaring.

Kumasi

kumasi manhyia palace

Kumasi is na Accra de grootste stad van het land. In de stad kun je veel leren over het Ashanti koninkrijk. Een keer in de zes weken kun je het festival Akwasidae bezoeken, waar je de Ashanti koning kunt zien. Dit festival is er belangrijk voor de Ashanti people.

Het festival vindt plaats bij het Manhyia Palace Museum. Andere musea in Kumasi zijn Ghana Armed Forces Museum en Prempeh II Museum. In Kumasi vind je ook de grote openlucht markt Kejetia market. Ik raad je ten zeerste aan om een gids mee te nemen wanneer je de markt wilt bezoeken. Dit kan ik natuurlijk voor je regelen.

Mole National Park

Waar vind je olifanten in Ghana

Bij een Afrikaans land denk je vast direct aan het spotten van wilde dieren. In Ghana heb je daar iets minder kans van… Gelukkig zijn er wel mogelijkheden. De volledige big five ga je niet halen, maar olifanten kun je toch zeker spotten.

Helemaal in het noorden, ongeveer 3 uur rijden vanaf Tamale, kun je olifanten zien in Mole National Park. In het park zelf zijn twee accommodatiemogelijkheden, en vanuit daar boek je een wandel- of jeepsafari. Je gaat niet gegarendeerd olifanten zien, omdat de olifanten lekker doen wat ze zelf willen. De beste tijd om ze te zien is in het droogteseizoen, dan zijn er minder waterplassen waar ze kunnen drinken dus komen ze eerder richting de twee hotels.

Op zoek naar een goedkope jeepsafari? Dan zit je in Mole goed. Via Mole Motel betaal je 200ghs per jeep + ongeveer 10ghs per persoon voor de gids. Als je met acht personen bent, betaal je voor je safari dus minder dan 10 euro!

Wli Waterfalls

De hoogste watervallen van West Afrika vind je in de Volta Region. Via Hohoe is het dorp Wli makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of je eigen auto. In het dorp zijn genoeg hotels en restaurants. Je hoeft een tour naar de watervallen niet vooraf te boeken. Loop gewoon naar het tourism center en er staat een gids voor je klaar.

Er zijn verschillende hikes die je kunt doen. De watervallen zijn verdeeld in de Lower Falls en de Upper Falls. De hike naar alleen de Lowers Falls is er makkelijk, de combinatie met de Upper Falls (vooral de snelle route) is meer voor gevorderden hikers.

Wist je dat je ook bij de watervallen in een tent kunt kamperen? Boek een van de sportieve tours, of stuur me een mailtje.

Een kookworkshop volgen

Een van de leukste dingen aan reizen is natuurlijk nieuwe gerechten ontdekken. In Ghana kun je verschillende maaltijden eten die je nog nooit eerder hebt gegeten. En natuurlijk wil je deze gerechten thuis ook maken. Volg daarom een kookworkshop!

Of maak je culineaire reis nog completer en boek een food tour. Afhankelijk van het aantal dagen ga je naast een kookworkshop volgen ook farms en markten bezoeken. En je gaat heel veel eten. Uiteraard.

Surfen

Wist je dat je op sommige plekken in Ghana heel goed kan surfen? En als je het nog niet kan, zijn de golven perfect om het te leren. Ik help je graag om wat surflessen aan je reisroute toe te voegen.

Wil je (een van) deze hoogtepunten in Ghana bezoeken? Laat mij je helpen! Sinds 2013 reis ik naar Ghana, en ben ik bijna overal in het land geweest. Ik help je met het begrijpen van het openbaar vervoer, ik vertel je waar je moet eten en waar je kunt slapen. Omdat ik er in geloof dat je met toerisme de lokale economie steunt, werk ik alleen samen met Ghanezen of bedrijven die de community ondersteunen. Veel van dit soort spots vind je in mijn ebook.