Een paar dagen in de natuur: Lake Bosumtwi

De natuur in Ghana is prachtig, en natuurlijk wil je zoveel mogelijk bezoeken. Een van de hoogtepunten is Lake Bosumtwi in de Ashanti Region. In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor je hier een paar dagen heen gaat.

Lake Bosumtwi Ghana

Lake Bosumtwi in Ghana

Lake Bosumtwi is een kratermeer in de Ashanti Region van Ghana. Het meer heeft een diameter van acht kilometer en heeft een ronde vorm. In de omgeving zijn ongeveer dertig dorpen. De meeste mensen leven van de landbouw, visserij of het toerisme.

Volgens de Ashanti is het meer een heilig meer doordat er geloofd wordt dat de zielen der dood afscheid nemen van de god Twi. Het is alleen toegestaan om vanaf houten planken gevist wordt, en dit ga je dus ook zien. Lake Bosumtwi is één van de zes door de UNESCO aangewezen biosfeerreservaat sites.

Waar kun je overnachten bij Lake Bosumtwi

Om het meer vind je diverse hotels. Ik ben zelf al een paar keer bij Lake Point Guesthouse geweest. Hier boek je voor ongeveer 12€ (augustus, 2020) een chalet voor twee personen met eigen badkamer. Een hele goede deal dus. Dit guesthouse heeft ook een dorm beschikbaar.

Het eten in Lake Point Guesthouse is basic, maar smakelijk. Als je de weg oversteekt, kom je bij een strand aan het meer. Hier kun je zwemmen, zonnen en spelletjes spelen.

Lake Point Guesthouse Lake Bosumtwi

Andere hotels rond het Lake Bosumtwi zijn:

The Green Ranch

Bij The Green Ranch boek je een privékamer of dorm bed. Prijzen liggen tussen de 8€ en 30€ per nacht. De lodge heeft ook een restaurant waar vegetarische maaltijden worden geserveerd. Je kent The Green Ranch misschien van één bepaalde activiteit, daarover meer.

Cocoa Village

Deze lodge heeft een dorm voor 8€ per bed en privékamers vanaf 36€. Je kunt eventueel ook je eigen tentje opzetten. Deze prijzen gelden in het laagseizoen. In het restaurant bestel je simpele gerechten.

Wildwin Resort

Bij dit resort kun je verschillende pakketten boeken, zodat je voorzien bent van een hotelkamer, maaltijden en iets te drinken. De pakketten starten van 25€ voor een dagtrip (zonder overnachting).

Wat kun je doen bij het meer

Er zijn een heleboel activiteiten die je kunt doen op en rond het meer. Hierboven noemde ik al The Green Ranch, vanuit hier kun je een mooie paardrijrit maken langs het meer. Dit is onder begeleiding van de Franse eigenaresse van de lodge, en de paarden zijn getraind om met beginners te rijden.

Natuurlijk kun je ook in het meer zwemmen, of aan het meer zonnen. Via Cocoa Village kun je ook SUP’pen op het water, en elk hotel kan een boottrip regelen. Je kunt je dus ook van het ene naar het andere hotel verplaatsen met de boot. De sportieveling kan zelfs een hike langs het hele meer maken.

Hoe reis je naar Lake Bosumtwi

Om het lake te bereiken reis je eerst naar het dorp Abono, vanaf hier kun je de hotels die ik hierboven heb genoemd bezoeken. Voor je dit dorp binnentreedt betaal je een kleine entrance fee.

Wanneer je geen eigen auto hebt, is de makkelijkste manier om in Lake Bosumtwi te komen met een taxi. Vanaf Kumasi kun je een taxi nemen. Dit moet ongeveer 12€ kosten. Wanneer je vanaf Accra reist, verlaat je de bus in Ejisu en neem je een taxi vanaf daar.

Het ligt er natuurlijk ook aan welk hotel (dus welke kant) van het meer je bezoekt. Bel gerust je hotel voor de routebeschrijving.

Meer weten over reizen in Ghana

Heb je zin in een reis naar Ghana? Laat me je helpen met de voorbereidingen. In mijn ebook lees je alles wat je moet weten om je reis onvergetelijk te maken. Vraag een gratis adviesgesprek aan zodat ik je het best kan helpen. Ik kijk er naar uit om je te helpen jouw ideale reis naar Ghana.