Festivals in Ghana

In Ghana zijn veel traditionele festival vrij toegankelijk voor publiek. Je kunt hier zien hoe Ghanezen hun voorouders, chiefs en de koning vereren. Iedere regio heeft wel minstens één belangrijk festival. Misschien wil je één van de volgende festivals bezoeken?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Accra [Dot] Alt Radio (@accradotaltradio) on

Fancy Dress Festival – Winneba

Fancy Dress Festival wordt gevierd gedurende de kerstdagen tot de eerste dag van januari in Winneba. Op de eerste dag van januari zijn er toespraken en optredens, met Kerstmis zie je mensen door de stad lopen in bijzondere kostuums.

De traditie van dit festival is begonnen bij Nederlandse en Britse handelaren. Zij droegen maskers en dansten en zongen in bars gerund door witte mensen. Er was één witte man die er over nadacht om de bijeenkomst een traditie te maken, en vroeg een Ghanese man om hem mee te doen. Andere mensen ontdekten dat de Ghanese man ook mee deed, en besloten ook mee te doen. Zo is de traditie geboren.

Vroeger droegen de mensen kostuums van dokters, verpleegkundigen, cowboys, pastoren, chauffeurs en zelfs kolonialen. Het idee hier achter was om de banen in de stad te imiteren, en ook om de witte mensen te paradoiëren. Nu zijn de mensen gemaskerd, en gaat het festival er vredig aan toe.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ila Leila (@ilaleila) on

Bakatue Festival – Elmina

Elke eerste dinsdag van de maand juli wordt het Bakatue Festival gevierd door de chiefs en inwoners van Elmina. Het is het begin van het visseizoen. Bakatue kan vanuit het Fante dialect vertaald worden als “draining as a lagoon”.

De start van dit festival is ook de start van het regenseizoen. Het festival vindt plaats op een dinsdag omdat de dinsdag de dag voor de zee god is. In Elmina, en de meeste andere vissersdorpen, gaan vissers op dinsdag niet het water op om de zee god te eren.

Tijdens het festival offeren de chief, zijn sub-chiefs en de inwoners van Elmina eieren en gestampte yam gemixt met palmolie aan Nana Brenya, de rivier god, en ze bidden voor vrede.

Homowo – Accra

Dit festival wordt gevierd in mei door de Ga stam. Het festival start met het planten van gewassen voordat de regen begint. De Ga stam viert Homowo om de hongersnood die in prokoloniaal Ghana plaatsvond, te herdenken.

Het word Homowo (Homo – honger, wo – uitjouwen) betekent zoiets als “de honger uitjouwen” in de Ga taal. De traditie is begonnen na een periode van honger in de Greater Accra Region. Dit leidde tot een hongersnood omdat de gewassen niet meer groeide.

De Ga stam planten mais. Tijdens het planten van de mais is het verboden om lawaai te maken. De mensen geloven dat lawaai er voor zorgt dat de mais niet kan groeien. Het festival wordt gevierd met marcheren door de straten, drums en andere muziek, dansen en het schilderen van het gezicht.

Het is een festival voor de Ga stam, maar andere mensen zijn welkom om dit festival mee te vieren.

Fetu Afahye – Cape Coast

Fetu Afahye is een festival dat gevierd wordt door de chiefs en inwoners van Cape Coast, Central Region. Het festival vindt jaarlijks plaats op de eerste zaterdag in september. De Oguaa stam is begonnen met dit festival, omdat er in het verleden een uitbraak was van ziektes die heel veel mensen het leven hebben gekost. Tijdens het festival hebben de mensen gebeden om de ziektes te stoppen. Nu wordt het festival ook gevierd om de stad schoon te houden, zodat een nieuwe uitbraak wordt voorkomen.

Fetu (Efin Tu) betekent “het weghalen van de viezigheid”). Fetu Afahye was een tijd verboden door de koloniale administratie van het land, en specifiek in Cape Coast. Het werd destijds ook wel “Black Christmas” genoemd om het een slechte traditie te laten lijken. Tussen 1948 en 1996 is het festival teruggekeerd.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charlotte van der Gaag (@charlottevdgaag) on

Akwasidae – Kumasi

Dit festival wordt elke zes weken op zondag gehouden in het Manhyia Palace in Kumasi. Het wordt gevierd door de Ashanti stam en diasphora, maar iedereen is welkom. Op deze dag komen alle chiefs uit de omgeving samen om de Ashanti koning te groeten.

Iedereen komt mooi (in kente) gekleed, en er zijn optredens van drums en dans.

Tijdens een reis breng ik je graag naar één van deze festivals (als dat mogelijk is natuurlijk). Bekijk ook mijn ebook met 40+ van mijn favourite spots in Ghana.