Emigreren naar Ghana: hoe gaat het? | PERSOONLIJK

Emigreren naar Ghana: hoe werkt dat? In mijn persoonlijke blog series lees je hoe ik het ervaar om in Ghana te wonen. Sinds de laatste update is er weer veel gebeurd, dus lees snel verder.

Emigreren naar Ghana wonen in Ghana

Hoe gaat het me

Goed! In de laatste persoonlijke update schreef ik dat ik terug naar Accra was verhuisd (vanuit Moon and Star Guesthouse, Ashanti Region), en inmiddels ben ik hier weer een beetje gewend. Mijn vriend en ik hebben het goed in ons apartement, zijn Go City Cycle tours beginnen steeds meer aandacht te krijgen en ik word elke dag ook weer een beetje onafhankelijker (en dat wil ik graag!).

De luchthaven van Accra is ook weer open voor internationaal vluchtverkeer (lees hier alles wat je moet weten voor aankomst), en ik zie in mijn websitestatistieken dat mensen weer gericht op reizen naar Ghana zoeken. Heel leuk! Mocht je op die manier ook bij mij zijn gekomen, bekijk mijn reisaanbod of stuur me een email. Ik help je graag met je ideale reis naar Ghana!

Een baan in Ghana

In de vorige update schreef ik ook over mijn hervatte banenjacht, en inmiddels heb ik een baan. Ik werk sindskort één dag per week (+ wat extra uren remote) voor Grow Ghana en twee dagen voor Kokrobitey Institute. Grow Ghana is een NGO met ICT projecten, en ik ga helpen met fondsenwerven en marketing (en dus meedenken hoe we dit op een etische manier moeten doen).

Krokobitey Insitute is een soort lodge in Kokrobite, met faciliteiten voor workshops (zeep maken, plastic upcyclen, yoga, dans workshops et cetera). We hebben ook een restaurant, een co working space en heel binnenkort willen we een boutique en delicatessenwinkel openen. Hier help ik bij de online marketing en het aantrekken van toeristen/reizigers door de workshops te organiseren. Er is genoeg te doen!

Voor mijn baan moet ik naar Kokrobite reizen, daarom blijf ik daar twee nachten per week slapen. Het is zonde van de tijd en energie om steeds naar huis te gaan. Super leuk, want zo is het net of ik elke week even op vakantie ben (terwijl ik natuurlijk werk haha).

Ik vind het heel fijn dat ik nu echt mijn eigen dingen begin te doen, en me niet meer zo afhankelijk voel van mijn vriend. Deze baan heb ik zelf geregeld (of eigenlijk werd me aangeboden, maar ik kreeg het door mijn eigen netwerk en niet omdat bijvoorbeeld mijn vriend het voor me heeft geregeld), en het voelt gewoon goed dat ik weer dingen in mijn eentje begin te doen. Het werk vind ik ook heel leuk en mijn collega’s zijn ook hartstikke aardig. Alles goed wat dat betreft dus.

Kokrobitey Institute Ghana

De verblijfsvergunning aanvragen

Nu ik een baan heb kan ik op basis van mijn werkcontract een verblijfsvergunning voor aan vragen. Ik zit nu in het process om die aanvraag voor te bereiden. Tot nu toe heb ik een non-citizens ID card aan moeten vragen, en een medische test moeten doen. Samen met een boel documenten en mijn paspoort moet ik dat inleveren bij de immigration office, en dat is het wachten geblazen. Zodra dit proces achter de rug is zal ik daar videos over maken. Mocht je willen emigreren naar Ghana, kun je mijn videos dus stap voor stap volgen.

Ook al ben ik hier al bijna een jaar, nu met de verblijfsvergunning bijna binnen handbereik besef ik me pas wat ik aan het doen ben. Het is natuurlijk helemaal niet definitief (ik kan volgend jaar gewoon mijn vergunning niet verlengen en naar Nederland gaan), maar het voelt wel als een grote stap. Emigreren naar Ghana, wie had ooit gedacht dat ik dat zou doen? Toen ik hier in 2013 kwam, ik in ieder geval niet…

Meer weten over emigreren naar Ghana?

Op mijn Youtubekanaal maak ik videos over emigreren naar Ghana. Elke woensdag vind je hier een wekelijkse vlog over mijn leven hier, en om de week op zondag verschijnt er een informatieve video bijvoorbeeld over huisvesting in Accra vinden. Abonneer je vooral om niks te missen!

Heb je nog meer vragen? Je mag me altijd mailen. Wil je op reis naar Ghana? Dat kan ook geregeld worden. En voor inspiratie voor je reis naar Ghana bestel je mijn Nederlandstalige ebook. Vol met mijn reisadviezen, accommodatie aanbevelingen, drie reisroutes en meer.