Dit kan je overslaan in Ghana

Je gelooft het haast niet, maar ook in Ghana zijn er bezienswaardigheden die je beter kunt overslaan. Soms zien dingen erop foto’s gewoon leuker uit dan ze zijn, of is de sfeer ergens toch een beetje anders dan wat je er van verwacht had. Vandaag deel ik drie dingen die ik tegen vond vallen. Mocht jij er toch heen willen, kan ik dat natuurlijk voor je regelen.

Boti Falls Three Headed Palmtree Overslaan Ghana

Een palmboom met drie hoofden bij Boti Falls, Eastern Region

Je leest het goed, een palmboom met drie ‘hoofden’. Je vindt deze palmboom in hetzelfde park als de Boti Falls (aanrader in het regenseizoen!). Vanaf de ingang van het park maak je een wandeling naar de Umbrella Rock. Die is in principe ook niet zo bijzonder, maar wel de moeite waard voor het prachtige uitzicht. Wat daarna echt niet de moeite waard is, is de wandeling naar de palmboom. Je moet nog een stukje omhoog, en komt dan opeens in een dorp waar mensen klaar zitten om de toeristen te verwelkomen met water. En armbanden.

Meer dan die palmboom is er ook niet. Na een paar foto’s, of misschien klim je er even is, heb je het ook wel weer gezien. Hoewel er (zoals bijna altijd) niet veel andere toeristen zijn, voelt het wel als een tourist trap. Dit kun je overslaan in Ghana! Gewoon genieten van het uitzicht bij de Umbrella Rock, en dan naar de Boti Falls.

Nzeluzu Overslaan Ghana

Het dorp op palen in Western Region

Dit dorp stond al heel lang op mijn bucketlist, maar het leek me altijd zo’n gedoe om daar te komen. Tot ik een keer naar Busua ging, en iemand me op een motor naar Nzulezu kon brengen. Motorritjes zijn helemaal mijn ding, dus zeker dat ik daar heen ging.

Je betaalt entrance free bij het kantoor, en loopt dan een klein stukje naar waar een boot klaar ligt. Dit vond ik ook gelijk het leukste van de hele trip, het boottochtje. Aangekomen bij het dorp vond ik het direct ongemakkelijk, want je bent gewoon letterlijk op bezoek bij mensen in hun dorp. Die mensen doen gewoon hun dagelijkse bezigheden, terwijl jij daar rondloopt alsof je een museum aan het bezoeken bent. Totaal niet mijn ding!

In het dorp is ook een school, en die kun je ook bezoeken. Je kan je vast voorstellen dat, onder schooltijd, de kinderen steeds afgeleid worden van hun werk. En ik vond het gewoon zo raar om door een dorp te lopen met een gids, alsof het een dierentuin is. Ik had ook het gevoel dat de mensen er ook niet op zitten te wachten, behalve dat ze misschien wat meer inkomsten hebben.

Meteen toen we aankwamen met de boot werd me verteld geen foto’s te maken van de mensen, want dat willen ze niet. Nou dat lijkt me dus compleet logisch, en ik was dat ook absoluut niet van plan. Mooi bruggetje naar The Ghana Traveller: als je een tour bij mij boekt, krijg je een document met allemaal dingen die je wel en niet kunt doen in Ghana. Dus ook waar je wel of niet (zonder toestemming) foto’s van kunt maken.

Kakum National Park Cape Coast

Na de fantastische bruggen in het regenwoud een wandeling maken

Over Kakum National Park heb ik eerder geschreven. Ik ben er dan ook drie keer geweest, en ik zou er best nog vaker heen willen. Je kunt in Kakum ook slapen in een boomhut, en dat heb ik nog nooit gedaan. Wat ik absoluut niet meer hoef te doen is de wandeling na de bruggen.

De laatste keer dat ik in Kakum was, waren mijn reisgenoten en ik een beetje op achter geraakt van de groep. Aan het eind van de bruggen wisten we dus niet of we links of rechts moesten, en een gids van het park zei rechts. In mijn herinnering was het links, maar we gingen toch maar rechts. We vonden aansluiting bij de groep, en opeens deden we een soort (hele makkelijke) hike.

Het was ontzettend saai, want het regenwoud hadden we al lang gezien. Om bij de bruggen te komen moet je ook een stukje wandelen (ook niet moeilijk). We bezochten een hele dikke boom, de oude boomhut waar eerder in geslapen werd en we moesten vooral uitwijken voor veel bijtende mieren (en een scorpioen). Het stomste was nog dat we apart voor deze “wandeling” moesten betalen. En dat geld ging direct in de zak van de gids.

Mijn advies? Na de bruggen gewoon naar links gaan, als je die weg volgt kom je vanzelf weer langs de kokosnoten en uiteindelijk de ingang.

Wat moet je niet overslaan in Ghana?

Zo’n beetje de rest van het land! Ghana is een prachtig veelzijdig land. Qua landschappen, eten, religie, gebruiken, accommodaties. Absoluut een bucketlist land voor elke avontuurlijke reiziger. Ik kan je helpen met het organiseren van je reis (met en zonder gids), auto verhuur, accommodaties en restaurants en meer.

In 2013 was mijn eerste reis naar Ghana, en sindsdien heb ik bijna alle toeristische plekken van het land gezien. Nog leuker: ik heb gewoond bij verschillende families in niet-toeristische gebieden, dus ik kan je ook veel vertellen over bijvoorbeeld de cultuur. See you in Ghana!