Bezienswaardigheden in Ghana: Fort Amsterdam

Een van de bezienswaardigheden in Ghana zijn sowieso de forten en castles aan de kust. Het is niet iets om trots op te zijn, maar aan de kust van Ghana ligt ook veel Nederlandse geschiedenis. Inmiddels zijn de forten opengesteld aan het pubiek. Bezoek bijvoorbeeld eens Fort Amsterdam in Abandze om te leren over onze gruwelijk vaderlandse geschiedenis.

Bezienswaardigheden in Ghana Fort Amsterdam

 

Nederlandse geschiedenis in Ghana

Waarschijnlijk heb je al eerder gehoord over de daden van de Nederlanders in bijvoorbeeld Cape Coast Castle en Elmina Castle. Tussen 1598 en 1872 was de Nederlandse Goudkust, wat we nu dus Ghana noemen, een handelspost van Nederland. Nederlanders bouwen een aantal forten die werden gebruikt voor handel en het binnenhalen van mensen die tot slaaf gemaakt zouden worden.

Deze tot slaaf gemaakte mensen werden per boot naar de slavenmarkt op Curaçao vervoerd, waarna ze aan plantagebeheerders onder andere in Suriname verkocht werden.

Nu kun je deze forten bezoeken. Sommigen zijn geruïneerd, bij anderen (zoals bijvoorbeeld Fort Amsterdam) kun je een tour met gids doen. Het is moeilijk te bevatten wat er op zo’n plek gebeurd is.

Bezienswaardigheden in Ghana Fort Amsterdam

Waar ligt Fort Amsterdam

Fort Amsterdam ligt in Abandze. Het fort is gebouwd door de Britten, waarna de Nederlanders het overnamen. In een oorlog zijn verschillende muren van het fort afgebroken.  Het fort is het enige fort dat je vanaf de hoofdweg van Accra naar Takoradi ziet liggen.

Om het fort te bereiken met de auto neem je de weg van of naar Accra, en stop je in Abandze. Vanaf daar volg je het bordje omhoog. Met het openbaar vervoer neem je een trotro of ford vanaf Accra of Cape Coast, en stop je in Abandze. Het fort is uitstekend te bezoeken als dagdeeltripje vanaf Cape Coast.

Strand Abandze Ghana

Abandze Ghana

Hoeveel kost een tour door Fort Amsterdam

De tour kost 10GHS voor buitenlanders, 5GHS voor Ghanezen. Tijdens de tour bezoek je de verschillende kamers waar de tot slaaf gemaakte gevangen werden gehouden, evenals de strafkamers voor mannen en vrouwen. Achter het fort kun je de zee bezoeken en heb je een prachtig uitzicht over de boten.

Uitzicht zee Abandze

Meer weten over bezienswaardigheden in Ghana

Ik schreef een Nederlandstalig ebook over reizen naar Ghana, inclusief reistips, mijn favoriete hotels en restaurants en drie reisroutes die je makkelijk kunt volgen. Vraag ook een gratis inspiratiegesprek met mij aan. Weet je al zeker dat je naar Ghana wilt reizen? Laat me je helpen! Samen met jou stel ik jouw ideale reisroute samen.