Leer over de geschiedenis van Ghana

De “Goudkust” was een Britse kolonie aan de Golf van Guinee in West Afrika van 1867 tot de onafhankelijkheid in 1957. De Portugezen waren de eerste Europeanen die de kust veroverden, in 1471.

Nu kun je in Ghana veel van de destijds slavenforten bezoeken. In dit artikel delen we de drie grootste forten. Deze forten zijn gemakkelijk te bezoeken door de georganiseerde tours.

Osu Castle Accra Ghana

 

Osu Castle

Osu Castle is ook bekend onder de naam Fort Christiansborg, in Osu, Accra. Het fort is gebouwd rond 1669, door Denemarken en Noorwegen. Osu Castle is in handen geweest van Denemarken en Noorwegen, Portugal, de Akwamu, de Britten en uiteindelijk door Ghana. In al deze jaren is het fort vaak opnieuw gebouwd.

Het is mogelijk om dit fort te bezoeken. Er worden georganiseerde tours met gids aangeboden. Je bezoekt onder andere de dungeons onder het fort en de kamer waar Prinses Elizabeth heeft geslapen tijdens staatsbezoeken.

Omdat Osu Castle nog gebruikt wordt door de overheid is het niet toegestaan om foto’s maken in het gebied tussen de tourism office en het hek naar het fort.

Cape Coast Castle Ghana

Cape Coast Castle

Je vindt dit castle in Cape Coast, Central Region. Dit is een van de ‘slavenforten’ gebouwd in Gold Coast, nu Ghana, door Europese handelaren. Het was eerst bedoeld als handelspost voor de Portugezen, gebouwd in 1555. Daarna is het gebruikt voor de trans-Atlantische slavenhandel.

Ieder uur start een nieuwe tour in dit fort. Als je te vroeg bent, kun je eerst het museum bezoeken (of je doet dit na de tour). Tijdens de tour bezoek je de mannen en vrouwen dungeons. Vooral het gebruiken van “The door of no return” zal een diepe indruk maken. Dit is de deur waar de mensen doorheen moesten, voordat ze via een kleinere boot naar de grote boot die hen naar de andere kant van de oceaan bracht te gaan.

Elmina Castle Ghana

Elmina Castle

De Portugezen waren de eerste eigenaren van Elmina Castle. In 1482 gaven zij het de naam São Jorge da Mina (St. George of the Mine) Castle. Het was de eerste handelspost gebouwd aan de Golf van Guinnee, en het oudste door Europeanen gebouwde gebouw in het zuiden van de Sahara.

Het is gebouwd om te dienen als handelspost, later werd het castle een van de belangrijkste stop op de route van de trans-Atlantische slavenhandel. Het castle wordt door UNESCO erkend als werelderfgoed.

Ook hier kun je een georganiseerde tour volgen.

Tijdens bijna al onze tours bezoeken op z’n minst één van bovenstaande castles. De geschiedenis van Ghana is heel belangrijk om het land te begrijpen. We bieden aan speciale geschiedenis tours [Engelse website] aan. In ons ebook vind je diverse hotels die vlakbij de forten gelegen zijn.

Liever een reis op maat door Ghana? Neem contact met ons op!