Welke dieren kun je in Ghana spotten

Als je echt opzoek bent naar dieren in het wild, is Ghana waarschijnlijk niet de beste bestemming voor jou. We willen niet dat het land je teleurstelt, dus als je leeuwen en giraffes op een safari denkt te kunnen spotten kun je beter naar Oost Afrika gaan. Er zijn een heleboel dingen die je wel in Ghana kunt doen. Én er zijn zeker wel dieren te spotten. Alleen niet de complete Big Five.

Apen

In Ghana kun je op veel plekken apen spotten. Het zou zomaar kunnen dat je lekker aan je ontbijt aan het strand van Kokrobite zit, en er een aap bij je komt zitten. Soms kun je ook apen op straat zien, meestal zitten deze vast aan een ketting. Wij supporten dit soort dierenexplotatie niet, en we nemen je liever mee naar sanctuaries waar er goed voor apen wordt gezorgd en vooral waar ze met rust worden gelaten als ze dat willen.

In Boabeng Fiema kun je apen spotten. Er is hier een speciaal stuk bos voor apen, en de apen worden als heilig beschouwd. Het mishandelen of doden van apen is dus absoluut verboden, en wordt goed bestraft. Voor de apen is zelfs een begraafplaats gemaakt. In de Volta Region kun je Tafi Atome bezoeken, waar je een andere soort aap gaat spotten. De apen leven gewoon vrij in het bos, je kunt ze bananen voeren maar als ze geen zin hebben of niet aanwezig zijn zul je later nog eens terug moeten komen.

Wij vinden de tours in Boabeng Fiema en Tafi Atome wel geschikt, omdat de apen met rust worden gelaten als ze dat willen. Ze worden niet geforceerd om naar de mensen toe te komen, en de tours worden gereguleerd zodat ze ook geen overkill aan bananen binnenkrijgen.

Behalve bij deze sancutaries kun je tijdens een safari of hike apen spotten in Mole National Park en Shai Hills.

Olifanten

Ghana kent niet de complete Big Five, maar er zijn wel olifanten. De safari in Mole National Park is erg goedkoop en avontuurlijk. In Mole is geen overtoerisme (tenzij je net toevallig een grote groep treft, maar over het algemeen is het er rustig), en dat maakt de ervaring authentiek. Over het algemeen (vooral in vergelijking met andere Afrikaanse landen of backpackers landen) is er weinig toerisme in Ghana. Dat maakt het soms wat lastig te bereizen, maar geeft juist ook een leukere ervaring.

In Mole kun je verblijven in Zaina Lodge of Mole Motel, en via beide hotels kun je een safari boeken. Het is geen garantie dat je een olifant gaat zien, maar ook dat is het avontuur. De beste periode om Mole te bezoeken is van november tot maart (droogteseizoen). Dan zijn er minder waterplaatsen voor de olifanten in het park, dus een grotere kans dat ze naar de plaatsen dichterbij de hotels komen. In een groot gedeelte van het park kun je als toerist niet komen, in het regenseizoen zitten de olifanten meestal hier.

Nijpaarden

In Wechiau kun je de nijlpaarden sanctuary bezoeken. Je kunt hier vroeg in de morgen een kanotrip doen om de nijlpaarden te spotten. Ook hier is het niet gegarandeerd dat je ze gaat zien. De nijlpaarden leven in hun natuurlijke leefomgeving, ze zijn niet getraind om naar mensen toe te komen.

Je kunt hier verblijven bij Mark Donohue Lodge. Een simpele accommodatie, maar met alles wat je nodig hebt voor je korte verblijf.

Zebras

In Shai Hills, dichtbij Accra en Tema, kun je zebras spotten. Deze dieren zijn niet inheems in Ghana. Ze zijn hier geplaatst.

Je kunt hier ook veel andere dieren spotten (beste tijd is vroeg in de moren), zoals apen, antilopen, vogels en een struisvogel. Naast het spotten zijn er andere activiteiten zoals klimmen en grotten bezoeken.

Krokodillen

We zijn niet echt een fan van krokodillen bezoeken in Ghana, maar als je ze wilt zien zijn er een paar verantwoordelijke opties. Onze favoriet, en voor zover wij weten een van de weinige plekken waar dit kan, is Mole National Park. Je kunt hier krokodillen zien in de waterplaatsen, en ze zijn dus in hun natuurlijke omgeving.

Andere plekken om krokodillen te zien zijn Hans Cottage vlakbij Cape Coast en Paga, helemaal in het noorden vlakbij Burkina Faso. Op deze plekken moet je een kip kopen, zodat de krokodil dichterbij komt en je er een foto mee kunt maken. Dat is niet echt iets wat wij leuk vinden, maar het is ook niet zo slecht als olifanten rijden (dit kan absoluut niet in Mole!) en knuffelen met leeuwen.

Krokodillen spotten in Hans Cottage of Paga zit niet in een van onze vaste tourpakketten, maar kunnen we wel toevoegen aan een op maat gemaakte reis.