Regentijd in Ghana: wat kun je doen?

Wat kun je doen in de regentijd in Ghana? Een vraag die vast door je hoofd spookte toen je hoorde dat Ghana een regenseizoen en een droogseizoen kent. Wat het precies inhoudt en wat je kunt doen lees je in dit artikel.

Wat is de regentijd in Ghana?

Ghana kent twee verschillende seizoenen, het regenseizoen en het droogseizoen. Gelukkig regent het niet de hele dag door tijdens de regentijd. Over het algemeen regent het ‘s middags, ‘s avonds of ‘s nachts een paar uur en is het de rest van de dag droog. Pin me daar niet op vast, want zoals ik hierboven ook al zeg: door de klimaatsverandering lijkt het normale regenseizoen af te wijken.

In het droogseizoen regent het dus niet. Vanaf ongeveer Kerst tot het einde van januari vindt de harmattan plaats. Dit is een zeer droge wind die vanuit de Sahara komt aanwaaien. Overdag is het dan droog en heet, ‘s nachts is het koud. In Ghanese termen is koud onder de twintig graden, maar door het verschil met overdag voelt het écht koud.

De droge wind brengt ook allerlei stofdeeltjes uit de woestijn mee. Hierdoor lijkt het soms alsof er een dikke mist over het land hangt. Door de stofdeeltjes is het vegen en schoonmaken geblazen, want de zeer fijne deeltjes dringen zich overal door.

Harmattan Ghana

Wanneer is de regentijd?

Het lange regenseizoen loopt van april tot en met juni. Het korte regenseizoen vindt plaats in september en oktober, hoewel het door de klimaatsverandering soms wat kan uitlopen.

Of de beste tijd om naar Ghana te reizen de regentijd of het droge seizoen is, is niet echt te zeggen. Beide seizoenen hebben zijn voor- en nadelen, afhankelijk van je (reis)doel in Ghana. Stuur me een mailtje met je wensen zodat ik je kan helpen het bepalen van JOUW beste reistijd naar Ghana.

Wat kun je doen tijdens de regentijd?

Zoals gezegd regent het tijdens de regentijd in Ghana niet de hele dag door. Er zijn nog genoeg droge momenten, en in sommige gevallen is het zelfs fijn dat het heeft geregend. Bezoek de Boti Falls (Koforidua) bijvoorbeeld liever niet in het droge seizoen. In het regenseizoen zie je twee prachtige watervallen, en in het droogseizoen zie je slechts een zielig straaltje water.

De meeste bezienswaardigheden in Ghana zijn onoverdekt (stranden, watervallen, safari’s), deze kun je dus bezoeken tussen de regenbuien door. Regent het wel de hele dag? Bezoek dan bijvoorbeeld een winkelcentrum, bioscoop of het Nationaal Theater in Accra. Buiten de grote steden zul je eigenlijk gewoon moeten wachten tot de bui over is.

Een ander nadeel van het regenseizoen is dat de wegen vaak nat en modderig blijven. Het kan zijn dat je sommige plekken niet kunt bereiken omdat het regenwater (nog) niet weg is gestroomd. De hoofdwegen tussen grote en kleine steden zijn verhard, maar wegen naar meer afgelegen plekken zijn dat niet.

Bezoek Mole National Park ook liever in het droogseizoen, aangezien er dan minder waterplassen zijn waar de olifanten uit kunnen kiezen. Dit betekent dat er een grotere kans is dat je olifanten ziet in het gedeelte van het park waar je op safari gaat.

Moon and Star guesthouse regentijd Ghana

Meer informatie over reizen naar Ghana

Wil je meer weten over reizen in de regentijd in Ghana? Stuur me een email en ik help je op weg. Voor meer bezienswaardigheden, reistips en reisroutes bekijk mijn ebook Wat te doen in Ghana. Ik reis sinds 2013 solo naar Ghana, en ben in september 2019 naar Ghana verhuisd. Op zoek naar jouw ideale reisroute door Ghana? Ik help je!