Handige skills tijdens je reis door Ghana

Door Ghana reizen doe je niet zomaar. Het werkt niet zoals een geplande city trip naar Parijs, of een rondreis door Amerika. Je gaat voor uitdagingen staan, er gaan zich kleine problemen voor doen en je gaat je afvragen waarom je naar Ghana wilde. Je kunt zeker op zonvakantie naar Ghana gaan, maar als je meer wilt zien dan de stranden en zwembaden moet je uit je comfortzone en op avontuur gaan. Of je nu de groepsreis wilt meemaken, een privéreis gaat doen of het meeste zelf wilt uitzoeken, het is handig als je over bepaalde eigenschappen en vaardigheden beschikt.

Handige skills in Ghana

Geduld

Waarschijnlijk verbaast je dit niks. Iedereen kent het stereotype beeld van Afrikaanse landen. Je hebt inderdaad geduld nodig tijdens je reis door Ghana. Het kan soms uren duren tot een bus gevuld is (en dus vertrekt), het kan even duren tot je eten klaar is want het missende ingrediënt moet nog gekocht worden en iemand kan veel te laat komen door de enorme file. Je hebt ook geduld nodig als het aan komt op elektriciteit en stromend water.

Mijn advies? Wacht gewoon. Probeer iets te vinden waarmee je de tijd kunt doden, pas je reisschema een beetje aan of wacht gewoon. Een ding is zeker, stressen helpt niet. En het is ook warm genoeg, dus blijf gewoon rustig. En zelfs als je normaal gesproken niet zo geduldig bent, ga je dat in Ghana leren. Het is de enige manier om te “overleven”.

Humor

Humor is altijd belangrijk. Je kunt het gebruiken om het ijs te breken of een gesprek te starten. Je kunt er een situatie mee oplossen. Je kunt jezelf redden uit een ongemakkelijke positie. Maak gewoon een grapje, maar natuurlijk alleen gepaste grapjes.

Je spreekt en verstaat Engels

Veel Ghanezen spreken Engels, dus je hoeft (waarschijnlijk) geen nieuwe taal te leren voor je aankomt in Ghana. Het is natuurlijk wel leuk als je iets in Twi (de meeste gesproken taal) kan zeggen. Verras je reisgids bijvoorbeeld door je in het Twi voor te stellen!

Het begrijpen van Engels is ook belangrijk voor het aanvragen van je Ghanese visum, de aankomstprocedure op het vliegveld en gewoon communiceren met andere mensen. Je Engels hoeft echt niet perfect te zijn. Ik ben zelf in 2013 naar Ghana gekomen terwijl ik amper Engels sprak (en bang was om te spreken). Als je eenmaal hier bent, en ook andere reizigers ontmoet, ga je ontdekken dat iedereen een accent heeft. En een accent is een teken van dapperheid.

Aanpassingsvermogen

Een beetje in dezelfde categorie als geduld, dit heb je nodig. Zoals overal ter wereld waar je komt, kunnen dingen anders gaan als verwacht. En het is aan jou de taak om je aan te passen, en gewoon maar mee te doen. Dat is het echt het enige advies dat ik je kan geven.

Als je het toch op de door jouw bedachte manier doet, kom je alleen jezelf tegen. Ik heb dit zelf meermaals ervaren, maar soms is het gewoon zoals het is. En eigenlijk heb ik ook de beste herinneringen aan de momenten die anders gingen dan gepland. Zo heeft iedereen een unieke reiservaring in Ghana.

Oplossingsgericht

Ook in de zelfde categorie: kijk naar oplossing. Kan je niet douchen omdat er geen stromend water is? Vraag voor een watertak en een emmer, zodat je een “bucket shower” kunt namen. Eet je vegetarisch en staat er niks voor op het menu? Vraag de kok iets speciaals voor je te maken.

Het belangrijkste is dat je niet opgeeft. Er is een reden waarom jij Ghana als je vakantiebestemming hebt gekozen. Ghana is nog niet zo gericht op de toerist. Dat maakt het puur en onontdekt, maar daar komen ook wat problemen bij kijken. Helemaal in gebieden waar de mensen niet aan buitenlandse gasten gewend zijn, is het een uitdaging om jezelf toch aan te passen. Het is niet onmogelijk, maar wel jouw verantwoordelijkheid om er het beste van te maken. Uiteraard kan een gids jou daar bij helpen.

Lichamelijk fit

Het hangt er vanaf wat voor reis je maakt of dit ook op jou van toepassing is. Als je reist per gehuurde auto, in resorts slaapt, in dure restaurants eet en eigenlijk alles voor handen hebt wat je ook in Nederland hebt dan hoef je niet zo fit te zijn. Maar als je meer op zoek bent naar avontuur, is een beetje fitheid wel gewend.

Je gaat misschien een berg beklimmen of een lange wandeling over het strand maken, maar ook als je zelf je kleding wast vraagt dat wat van je lichaam. Ook het meeste gebruikte vervoer, de trotro (minibus), is niet altijd comfortabel.

Ook iets om rekening mee te houden: de hitte. Door de hitte is je dagritme waarschijnlijk iets anders dan normaal. Je staat in Ghana vroeg op, en je slaapt ook weer vroeg. Vooral de eerste dagen raad ik je aan om goed op je gezondheid te letten. Door de hitte, het eten en gewoon de hele nieuwe omgeving kan het zijn dat je lichaam even wat tijd heeft om zich aan te passen. Voor een reis naar Ghana hoef je echt geen fitgirl of fitboy te zijn, gewoon een algemeen uithoudingsvermogen en conditie zijn voldoende.

Denk je dat je deze vaardigheden en eigenschappen beheerst? Ben je klaar voor je reis naar Ghana? Boek jouw reis nu! Of bekijk mijn ebook met 40+ van mijn favoriete spots voor meer inspiratie.