Wat je niet mee naar Ghana hoeft te nemen

Eerder kon je al lezen of wat je wel mee naar Ghana moet nemen. Naast de belangrijkste (en vooral persoonlijkste dingen zijn er vooral veel dingen die je beter thuis kunt laten. Tandpasta meenemen of thuis laten?

Voorbereidingen reis naar Ghana

Veel kleding

Als eerst advies: neem zo min mogelijk mee. Het liefst alleen handbagage. Hoe je dat kunt doen zie je in deze video.

Tijdens een rondreis of een pakketreis ga je het meest het openbaar vervoer gebruiken, en je moet eigen bagage dragen. Het is ook erg gebruikelijk in Ghana om een extra fee te betalen zodat je bagage mee kan in de bus of trotro. Bespaar jezelf de stress en het geld, pak zo licht mogelijk.

Je kunt het best voor slechts één week je tas inpakken, ook al ga je veel langer op reis. Geloof me, je wilt echt niet teveel kleding meenemen en er dan ook nog achterkomen dat je al die kleding helemaal niet gaat dragen. Als je wat reiservaring hebt, weet je al goed welke kleding je wel en niet gaat dragen. Voor een week kan ondergoed meenemen, één of twee stel sokken (handig voor in de bus), een paar shirts en een paar broeken of rokken. Een jurk is natuurlijk ook handig, en een trui voor koudere nachten en busreizen. Neem ook slippers (teenslippers kun je ook in Ghana gebruiken, deze draag je in de badkamer en niet op straat), sandalen en gesloten schoenen voor wandelingen in de bergen. Als je van plan bent om het uitgaansleven te ontdekken, neem dan vooral een mooie outfit mee.

Andere accessoires die handig zijn (maar je ook in Ghana kunt kopen) zijn een hoed of pet en een zonnebril.

Als je een reis boekt, krijgt je meer tips voor het inpakken van je tas.

Eten meenemen

Je hoeft ook echt geen bergen voedsel mee naar Ghana te nemen. Er is gewoon eten in Ghana te vinden, ook chips, snoep en chocola.

Er is een grote supermarkt met de naam Shoprite. Deze supermarkt heeft verschillende filialen in het hele land (Accra, Takoradi en Kumasi), en ook een kleinere supermarkt met meer filialen. Andere supermarkten zijn bijvoorbeeld Game en Citydia. Ook op de markt kun je soms chips en snoep vinden, dus je hoeft het niet mee te nemen.

En trouwens, is het niet veel leuker om nieuwe gerechten en producten te proberen? Boek één van onze food tours om een van de vele Ghanese gerechten te leren koken.

Niet mee naar Ghana nemen

Waspoeder

Dit geldt eigenlijk voor alles wat betreft hygiëne, zoals tandpasta zeep, shampoo en deodorant. Als je geen allergieën hebt, zijn de meeste dingen heel makkelijk in Ghana te vinden.

Je hebt waarschijnlijk geen waspoeder en andere schoonmaakproducten nodig. De meeste hotels bieden een wasservice aan, en je hoeft natuurlijk niet je eigen kamer schoon te maken. Maar mocht je het wel willen gebruiken, kun je dat ter plaatse kopen.

Het is aan te raden om zeep, shampoo en deodorant in een kleine verpakking mee te brengen zodat je in ieder geval iets hebt bij aankomst. Daarna kun je deze makkelijk vervangen in de supermarkt, op de markt of in de kleine winkels die je overal vindt. Je kunt makkelijk aan bijvoorbeeld Dove of Niveau komen, maar probeer ook eens de Ghanese black soap met haar vele voordelen.

Grote handdoek

Bij de meeste hotels zal je een handdoek krijgen, dus er is niet zoveel reden om er zelf één mee te brengen. Je kunt altijd nog ter plekke een handdoek kopen. Ik breng voor de zekerheid zelf een sneldrogende handdoek mee. Super handig vooral je veel reist en niet zo van natte handdoeken houdt (wie wel?), en deze neemt ook niet zoveel ruimte in beslag.

Ballonnen, snoep en speelgoed voor de kinderen in Ghana

Dit is het belangrijkste gedeelte van dit artikel. Wanneer je via mij een reis naar Ghana boekt, zal ik je hier nog vaker op wijzen. Laat al je ballonnen, snoep en speelgoed lekker thuis. Behalve wanneer je een familie gaat bezoeken die je echt kent, is het totaal niet noodzakelijk om dit allemaal mee te brengen. Liever koop je cadeautjes ook in Ghana, zodat je en de lokale economie steunt en de mensen die je kent blij maakt.

Als je niemand in Ghana kent, en denkt dat je dit mee moet nemen voor kinderen die je tegen komt op straat raad ik je ten zeerste aan om onderzoek te doen naar dit onderwerp. Je gaat niet zomaar snoep uitdelen op straat in Nederland, dus doe dat ook niet in Ghana.

Twijfel je om een bepaald product mee naar Ghana te nemen? Neem gerust contact met me op. Ook tijdens je reis geeft de gids je voldoende mogelijkheid om nog iets te kopen.