Nederlanders en Belgen in Ghana: Renalda runt een NGO in noord Ghana

Overweeg jij een emigratie naar Ghana? In deze rubriek laat ik Nederlanders en Belgen aan het woord die je al voor zijn gegaan. Wat doen zij in Ghana? Wat missen ze het meest? Deze keer vertelt Renalda over haar leven in het noorden van Ghana.

Emigratie naar Ghana met zoontje

Wie ben je?

Renalda Dijkhuizen, ik ben 40 jaar en heb een zoon van 10 en een pleegzoon van 3. We wonen nu bijna 3 jaar in Ghana.

Hoe ben je in Ghana terechtgekomen?

Na mijn studie in 2003 ben ik vrijwilligerswerk gaan doen in Tamale, Ghana en heb ik mijn hart verloren aan de mensen en de cultuur hier in het noorden van Ghana. Ik kwam de jaren erna regelmatig terug, maar wilde graag langer blijven dan een paar weken. Totdat ik in 2007 de mogelijkheid kreeg om hier als verpleegkundige betaalt aan de slag te kunnen in een kleine kliniek op het platteland. Dit heb ik 2 jaar mogen doen, voordat ik terugkeerde naar NL. Na 10 jaar in NL te hebben gewoond, ben ik met mijn toen 8 jaar oude zoon naar Ghana geëmigreerd. Wij wonen hier nu bijna 3 jaar en willen eigenlijk niet meer weg.

Emigratie naar Ghana

Hoe ziet een gemiddelde (werk)dag er voor jou uit?

Mijn werkdag is behoorlijk divers. Ik run hier mijn eigen organisatie gericht op women empowerment. Dit doen wij op verschillende manieren namelijk door het verstrekken van microkredieten maar ook met ons women training centre waar vrouwen worden opgeleid om een vak te leren. Wij denken dat wanneer zij een vak leren zij een duurzamere toekomst hebben, dan wanneer zij alleen maar een microkrediet ontvangen waarmee zij alledaagse dingen kopen en verkopen.

 

Women empowerment Ghana

Women empowerment Ghana

Dus ik ben vooral druk om dit dagelijks in goede banen te leiden. Daarbij bieden wij stagebemiddeling aan voor studenten uit Nederland en België die graag willen stagelopen in de gezondheidszorg, welzijn en techniek. Wij bemiddelen tussen de stageplaatsen en studenten. Maar we begeleiden de studenten vanaf de voorbereiding tot de afronding van hun stage of afstudeeronderzoek.

 

Stagebemiddeling in Ghana

Stagebemiddeling in Ghana

 

Wat is je meest dierbare herinnering tot nu toe?

Dat is een moeilijke vraag. Ik heb veel dierbare herinneringen hier in Ghana, maar als ik er één moet uitkiezen dan denk ik de hartelijkheid van de mensen hier. Ik voel me over het algeheel genomen thuis in Ghana. Terwijl ik dat in Nederland nooit echt ervaren heb. Dus dat is mij heel dierbaar.

Wat mis je het allermeest uit Nederland?

Bruine boterham met overjarige kaas.

Wat is het grootste cultuurverschil dat je bent tegengekomen?

Het verschil tussen onze directheid en de indirectheid van de Ghanezen. Zij kunnen uit beleefdheid of respect soms niet de waarheid zeggen. In het begin kon ik daar kwaad om worden. Waarom zouden ze liegen als antwoord op een simpele vraag? Inmiddels heb ik geleerd om tussen de regels te ‘luisteren’. Met zegt iets, maar bedoelt wat anders. Niet altijd makkelijk, maar met de tijd gaat het al stukken beter.

 

Met familie naar Ghana emigreren

Wat had je willen weten voordat je hierheen emigreerde?

Bovenstaande cultuurverschil. Ik kwam sowieso behoorlijk onvoorbereid naar Ghana 18 jaar geleden. Dus eigenlijk wist ik vooraf veel te weinig. Maar bovengenoemde cultuurverschil in communicatie is wel echt heel fijn als je dat van te voren weet. En daarbij ook de kledingvoorschriften hier in het noorden. Dit is echt veel behoudende dan in het zuiden. Als je je te bloot kleed, dan wordt er direct wat van gezegd of je wordt behoorlijk nagestaard of geroepen. Niet leuk! Dus dat is belangrijk om te weten als je naar het noorden komt.

> Bereid je je voor op een emigratie naar Ghana? Lees dit ebook!

Is er iets wat je nog graag wilt doen in Ghana?

Ik wil hier wel graag nog mijn droomhuis bouwen.

Waar ga je graag heen als je een tripje door Ghana kan maken?

Eigenlijk het hele noorden van Ghana is prachtig mooi. Zoals de Tongo Hills, Kintampoo falls en Nkwanta hills and forest. Maar ik ben zelf meer van het bezoeken van afgelegen, niet toeristische plekken. Wij bieden onze bezoekers ook vaak the village experience aan. Waarbij zij meerdere dagen of weken meeleven met de lokale bevolking in een lokaal dorp. Dit is echt heel gaaf om Ghana op een andere manier te leren kennen.
Op reis door noord Ghana
.
Op reis door noord Ghana

Waar ben je over tien jaar?

In Ghana! 😁

Emigratie naar Ghana

Meer weten over een emigratie naar Ghana?

Lees hier alle artikelen over Nederlanders en Belgen die in Ghana wonen. Ik woon zelf sinds september 2019 in Ghana, en kan je ook helpen (of doorwijzen) met je emigratievragen. Volg me ook op Youtube waar ik wekelijks een vlog over mijn leven hier upload.

Voor meer informatie over reizen in Ghana lees je meer op mijn blog en bestel mijn ebook Wat te doen in Ghana.

Ben jij een Nederlander of Belg woonachtig in Ghana en wil je ook iets over je leven hier vertellen? Stuur me een mailtje!