Wonen en werken in Ghana | Hoe is het ermee?!

Wil jij wonen en werken in Ghana? In dit blog lees je hoe het mij af gaat. Ik geef je een update over mijn werk, waar we wonen en wat ik nog meer doe in dit West-Afrikaanse land.

Jouw Nederlandstalige reisadviseur in Ghana

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets op mijn website plaatste, maar ik ben er nog hoor! Het leven in Ghana slokt me af en toe een beetje op, en reizen naar Ghana stond natuurlijk laag op je agenda. Nu dat weer kan (waarover later een ander blog!), update ik je graag over het wel en wee in Ghana.

Wonen in Ghana

Ik woon dus nog steeds in Accra, de hoofdstad van Ghana. Afgelopen juni hebben mijn vriend en ik het huurcontract met een jaar verlengd. Wij blijven nog wel even waar we zijn.

Over het algemeen gaat het me hier heel erg goed af. Nu de maatregelen in Ghana versoepeld zijn en vrijwel alles weer open is, is ook het sociale leven weer teruggekomen. Door het Language Café waarmee ik in december ben begonnen, ken ik nu veel meer mensen in Accra.

Verder gaat het allemaal z’n gangetje. We wonen in een klein apartement met amper stromend water en de elektriciteit want geregeld uit, maar het is een prima locatie en we zijn binnen no-time op de plekken waar we veel moeten zijn.

Ooit gaan we buiten Accra wonen (en in ons tinyhouse wonen), maar voor nu zitten we hier prima en maken we onszelf druk met verschillende dingen. Mark runt nog steeds zijn fietstoers (het lijkt weer een beetje aan te trekken!), hij heeft onlangs een groot event met de Nederlandse ambassade georganiseerd en hij is in gesprek om zijn bike share idea van de grond te krijgen op de universiteit hier.

Werken in Ghana

Ik ga nog steeds elke week naar Kokrobite om daar te werken voor Grow Ghana. Afgelopen april hebben we van de Duitse ambassade in Accra een subsidie gekregen waardoor we nu bezig zijn met het afmaken van het ICT lab.

Ook bij Kokrobitey Institute maken we kleine stapjes. Natuurlijk door Corona zijn al ons geplande programma’s en projecten op pauze gezet, maar langzaamaan krijgen we aanvragen en organiseren we zelf ook events.

En hoewel het niet mijn échte werk is, heb ik ook mijn handen vol aan Language Café Accra. Inmiddels hebben we vier talen (Twi, Duits, Spaans en Frans) op vier verschillende locaties in drie delen van de stad. In totaal organiseren we 10-12 meetings per maand, en in juni zijn we voor het eerst op Twi Trip naar Kokrobite geweest.

Twi leren in Ghana Language Café Accra

Voor september hoop ik vier nieuwe talen toe te voegen, gaan we met iedereen picknicken in de Legon Botanical Gardens én gaan we op Twi&Culture Weekend naar Moon and Star Guesthouse in de Ashanti region. Hier gaan we Twi oefenen en de omgeving verkennen. Er zijn nog een paar plekjes te boeken!

Reizen in Ghana

Reizen in Ghana kan dus weer! Het vliegveld is al open sinds september 2020, maar veel toeristen heb ik nog niet gezien maar het lijkt weer te komen.

Zelf ben ik ook weer een beetje aan het reizen geslagen. In 2021 ging ik natuurlijk elke week naar Kokrobite, en ben ik ook weer (na een jaar!) in Busua geweest. Natuurlijk stond Banko een paar keer op het lijstje, én sliep ik voor het eerst in Aburi en bezochten we de Adom Falls.

Aburi Sweet Mother Eco Lodge

Corona in Ghana

Ja, hoe zit het dan met Corona in Ghana? Zoals eerder gezegd is vrijwel alles weer open. Je kunt gerust naar een club, restaurant, strand of winkelcentrum gaan. Ook de meeste bezienswaardigheden zijn weer open. Lokale reisorganisaties organiseren weer tours, het openbaar vervoer gaat weer als vanouds en eigenlijk merk je verder weinig van het virus.

Behalve dan dat iedereen mondkapjes hoort te dragen in de publieke ruimte, je constant gevraagd wordt je handen te wassen en je bij sommige gebouwen eerst je temperatuur moet laten meten. Je moet ook nog steeds negatief testen als je op het vliegveld aan komt (ook als je gevaccineerd bent!), maar behalve dat lijkt alles weer terug naar normaal te zijn hier.

Reizen naar Ghana kan weer! Maar zorg er wel voor dat je je altijd aan de voorgeschreven maatregelen houdt (en het liefst ben je gevaccineerd). Het toerisme in Ghana is flink op zijn gat gevallen, en elke toerist is welkom. Beetje bij beetje komt het allemaal weer terug. Dus pak deze kans om nu nog in je eentje op olifantensafari te gaan, of om in je eentje onder een waterval te staan.

Alhoewel… dat was misschien altijd al een beetje zo… Want dat is wat Ghana zo fantastisch maakt!

Meer weten over reizen naar Ghana?

Je kunt een gratis gesprek met me aanvragen waarin ik al je vragen beantwoord. Liever eerst wat lezen? Bestel mijn Nederlandstalige e-book met alles wat je moet weten + de leukste bezienswaardigheden.