11 dagen in Ghana – hier is mijn voorbeeldreis

Ben je benieuwd naar wat je in elf dagen in Ghana allemaal kunt zien? Eind juli en begin augustus heb ik zelf deze rondreis gemaakt, en ik deel ‘m graag met je. De kust, historie, bergen, water en aan het eind nog wat relaxen. Het zit er allemaal in.

Check op welke dag je reis begint

Als je namelijk vlak voor het weekend of op zaterdag aankomt, zou ik nog even in Accra blijven om de fiets tour te gaan doen. Ik schreef er al eerder over (zelfde eigenaar, andere naam), en ik blijf het ook maar aanraden. Tegenwoordig start de tour vanaf Osu Castle, en is een bezoek aan één van de nieuw geopende musea in Accra inbegrepen.

Dan nu over naar jouw elf dagen in Ghana (buiten Accra!).

Dit is exact de rondreis die ik zelf onlangs heb gedaan. Je kunt ‘m natuurlijk aanpassen, en ik help je daar graag bij. Koop m’n e-book voor nog meer inspiratie of stuur me een mailtje voor specifieke wensen.

Voor deze reis heb je een auto met chauffeur nodig, daar kan ik je aan helpen. Liever met het openbaar vervoer? Reken dan meer reistijd.

Dag 1: Lekker naar de kust

Verlaat de stad zodra je kan, en ga de westkust van Ghana ontdekken. Start in Kokrobite (maximaal een uur rijden vanaf Accra) om nog even te acclimatiseren. Slapen doe je bij Big Milly’s Backyard of Kokrobite Gardens.

In het weekend zijn er ‘s avonds in bars en restaurants live muziek optredens en DJ’s. Beide hotels hebben een zwembad, en je kunt ook in de zee zwemmen.

Dag 2: Wat bijleren in één van de vele forten in Ghana

Op deze dag reis je naar Cape Coast om één nacht in Oasis Beach Resort te verblijven. De meeste mensen komen naar deze stad om het Castle te bezoeken, en als je het mij vraagt mag je dit ook niet overslaan als je naar Ghana komt.

Als je vroeg vanuit Kokrobite vertrekt kun je op deze dag ook nog naar Kakum National Park.

Dag 3: Te voet door Cape Coast

Na het ontbijt ga je op pad met een lokale gids om de stad per voet te verkennen. Hij kan je alles vertellen over de gebouwen, wie waar heeft gewoond en weet de beste plekken te vinden om even iets te drinken. De wandel tour eindigt na ongeveer twee uur met een prachtig uitzicht over Cape Coast.

Dan is het alweer tijd om te vertrekken naar de volgende bestemming: Busua in de Western Region. Het paradijs voor surfers en strandliefhebbers. Je vindt hier tal van hotels (zie mijn e-book).

Dag 4: Wat doe je in Busua? Surfen natuurlijk!

Beginnende en gevorderden surfers kunnen hun hart ophalen in Busua. De beste golven om te surfen vind je in dit kleine dorp.

Daarnaast kun je ook het naastgelegen Dixcove bezoeken, of loop in een uurtje naar Butre (let op: wel een gids meenemen!) om dat strand ook te bewonderen.

Surfing in Ghana

Dag 5: De langst autorit van de trip

Vandaag draait het allemaal om maar één ding: autorijden. Vertrek na het ontbijt in Busua zodat je voor het donker in Banko, Ashanti Region aan komt. Bij Moon and Star Guesthouse staat het avondeten al voor je klaar.

Dag 6: Verken Ashanti Region

Toen ik deze rondreis zelf deed lag ik op deze dag in het zwembad, maar als dit je eerste keer in Ashanti Region is kun je beter de omgeving verkennen. Beklim bijvoorbeeld de Prayer Mountain, rij naar het Kente Weaving Center of de Adinkra Village, of ga hiking in Bomfobiri. Er is genoeg te doen!

Dag 7: Op naar nog meer bergen

Voor je vertrekt vergeet vooral niet even een kijkje te nemen in de winkel voor het Banko Women Center. De opbrengst van jouw aankoop wordt gebruikt om de vrouwen in het Center te trainen. Als je nog een leuk aandenken aan je reis wilt hebben, is dit het moment!

Na een korte reis door de bergen kom je aan in Kwahu waar je verblijft in een home-stay. Dezelfde dag kun je bijvoorbeeld een historisch park bezoeken, zien hoe de traditionele asanka wordt gemaakt of daag jezelf uit en loop een stukje door een grot.

Dag 8: We moeten door!

Er is nog veel meer te zien en te beleven in Kwahu, maar op deze reis moeten we nu door. Met een lunch stop in Akosombo kom je tegen de avond aan in Kpando. Een stad centraal gelegen in Volta Region, en de ideale uitvalsbasis om deze regio te ontdekken.

Dag 9: Apen en watervallen bezoeken

Na het ontbijt stap je weer in de auto met als eerste stop het apendorp waar de apen al hongerig op je zitten te wachten. Koop wat bananen en de gids leert je hoe je deze aan de aap moet geven.

Hierna ga je naar de hoogste waterval van het land. Mocht je tijd hebben om nog een nacht te blijven, kun je de lange wandeling doen anders bezoek je alleen de Lower Falls. Voor de lunch kun je terecht bij een van de restaurants in het dorp.

Dan is het tijd om te vertrekken en terug naar het zuiden te reizen. Dit is de mooiste route van de hele rondreis! Rij voorzichtig en geniet van het uitzicht. En stop onderweg bij Mountain Paradise om wat te drinken.

‘s Avonds kom je aan op de laatste bestemming: Meet Me There African Home Lodge. Je kunt geen betere afsluiter van je rondreis hebben.

Dag 10: Ultiem niks doen vandaag

Je kunt het dorp bezoeken, als het woensdag is de markt op of een eindje rijden naar andere bezienswaardigheden of je blijft lekker in de lodge. Zwem in de lagoon, lees een boek, bezoek de winkel, drink een cocktail.

En vergeet niet te eten! Het eten hier is fantastisch (wel op tijd bestellen).

 

Dag 11: Terug naar Accra

En dan is de laatste dag aangebroken. Geniet nog even van de lodge en het ontbijt. Daarna rij je in ongeveer 3,5 uur terug naar Accra.

Zie je deze 11 daagse rondreis in Ghana wel zitten?

Ik zou zeggen boek dat ticket en dan zie ik je wellicht in Ghana. Ik heb in ieder geval van deze reis genoten.

Wil je alle exacte bestemmingen weten of wil je deze reis een beetje aangepast doen? Ik help je graag! Stuur me een e-mail met je wensen.