Nederlanders en Belgen in Ghana: Bente werkt als Business Developer in Accra

Voor Nederlanders en Belgen in Ghana stel ik elke maand vragen aan een (buur)landgenoot. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat hadden ze willen weten voor ze naar Ghana emigreerden? En welke plek bezoeken ze vaak in hun vrije tijd?

Deze maand is het woord aan Bente. Zij woont sinds een paar maanden in Accra, zonder dat ze daar ooit eerder was geweest. Dat klinkt als iets waar ik meer over wil weten!

Nederlandse Bente bezoekt farm in Ghana

Wie ben je?

Mijn naam is Bente Fonkert, en ik ben 25 lentes jong. Ik woon sinds eind Oktober 2019 in Accra en ben hier naar toe verhuisd voor een nieuwe baan en avontuur. Ik ben dus nog redelijk nieuw hier in Ghana!

Mijn vriend, Alex, woont nog in Nederland. Hij is net afgestudeerd en gaat nu aan de slag als trainee bij het Ministerie van Financiën in Nederland, en hopelijk kan hij volgend jaar als onderdeel daarvan een tijdje hier komen werken.

Ik ben opgeroeid in Hellevoetsluis, onder Rotterdam, en heb een Bachelor of Science in International Development van Leiden University College en een Master of Arts in African Studies (University of Copenhagen).

Als ik niet aan het werk ben rijd in graag paard, wat hier in Ghana nog best een uitdaging is. Ik ben nog op zoek naar een leuke nieuwe sport om hier te doen, en zou graag het CrossFitten weer oppakkken. Dit deed ik in Nederland 2-3 keer per week voordat ik hierheen kwam.

Hoe ben je in Ghana terechtgekomen?

Na het afronden van mijn master ging ik natuurlijk hard op zoek naar een baan. Dit bleek nog best lastig, vooral omdat ik in eerste instantie op zoek was naar een baan in Nederland. Mijn vriend en ik woonde net samen, en hij moest nog afstuderen. Het plan was dus om mijn droom om in Afrika te werken nog 1 of 2 jaar uit te stellen zodat we dan samen konden vertrekken. Voor veel banen waar ik op solliciteerde was veldwerkervaring een vereiste, of was er ontzettend veel concurrentie.

Na veel sollicitaties (en frustraties) op de banenmarkt in Nederland maar geen baan heb ik toch besloten ook in het buitenland te solliciteren. Mijn eerste sollicitatie was het gelijk raak: Holland Greentech. Zij waren op zoek naar Business Developer Ghana, en deze baan was ook onderdeel van het Young Expert Programme (YEP). Dit leek mij een ideale kans, en hoe gaaf klonk deze baan? Ik zou vanaf de grond een bedrijf opbouwen samen met een Ghanese collega en ontzettend veel leren over landbouw, het runnen van een bedrijf en nog veel meer waardevolle kennis en kunde. Ik solliciteerde, had een aantal interviews en in no-time werk ik gebeld met het goede nieuws: binnen 2 maanden zou ik in Ghana gaan wonen!

Ik weet nog goed dat ik ontzettend twijfelde, want eigenlijk was het pas het plan om over 2 jaar te gaan… Mijn vriend zei nog eerder dat ik zou graag emigreren dan ik zelf. Vlak na het verlossende telefoontje kwam hij thuis en stond ik springend en dansend bovenaan de trap van ons appartmentje en zei hij “Je gaat naar GHANA!”.

EU Archipelago project 'Horticulture for a Brighter Future' van TU Delft
Teamfoto van het EU Archipelago project ‘Horticulture for a Brighter Future’ van TU Delft

Hoe ziet een gemiddelde (werk)dag er voor jou uit?

Veel mensen in Accra zullen hun werkdag beginnen met een tijdje (file)rijden naar werk toe. Voor mij is dat niet het geval, want ik woon in het kantoor. Omdat we nu nog met zijn tweeën zijn kan ik in hetzelfde huis wonen als waar het kantoor is in East Legon. Opzich niet ideaal, want onze werkruimte en mijn woonkamer zijn dus 1 en dezelfde ruimte, maar het heeft zeker ook voordelen. Over een aantal maanden zal ik weer verhuizen naar een (gedeeld) appartment.

De afgelopen 3 maanden zag geen enkele werkdag er hetzelfde uit. De ene dag ben ik druk bezig met de adminstratie zaken zoals registratie van het bedrijf en alle bijbehorende licensies en belastingzaken, en de andere dag ben ik op pad om een aantal boeren of bedrijven te bezoeken, of heb ik meetings met mogelijke organisaties waarmee wij samen kunnen werken. Mijn collega en ik krijgen vanuit het bedrijf erg veel vrijheid om zelf het bedrijf vorm te geven, wat ontzettend gaaf is.

Qua sociaal level ben ik ontzettend blij met het YEP netwerk hier. De eerste twee maanden woonde ik bij een alumni-YEPer, wie mij erg heeft geholpen met het wegwijs maken hier in Ghana.

Qua hobbies en sport ben ik nog wat zoekende. Ik moet me nog aanmelden bij een gym, en heb geprobeerd om bij Burma Camp paard te rijden. Helaas is dit met mijn werktijden erg lastig te combineren, maar ben ik nu net begonnen met surfen! Mijn plan is om 2-3 per maand een surfles te doen.

Wat is je meest dierbare herinnering tot nu toe?

Toen ik éindelijk de sleutel van ons kantoor kreeg. De oplevering duurde een stuk langer. Het huis was bijna af toen we gingen kijken; er miste nog ramen, een keuken en, erg belangrijk, airco. Een maand lang ben ik bijna elke dag langs geweest om te kijken of er schot in zat, en werd de landlord volgens mij helemaal gek van al mijn belletjes. Op de valreep, op de dag dat ik voor kerst terug vloog naar Nederland, kregen we dan eindelijk de sleutel. Toen ik aan deze baan begon had ik als doel om voor de kerst registratie van het bedrijf rond te hebben en het kantoor gevonden te hebben, dus mission accomplished!

Wat mis je het allermeest uit Nederland?

Mijn vriend en ons fijne appartement in Nederland. We woonde er net een jaar toen ik vertrok, en we woonden er ontzettend fijn. Na maanden zoeken was dit appartement echt een lot uit de loterij; onder ons budget, groot, en op de Weimarstraat, mijn favoriete buurtje in Den Haag. Helaas was mijn vriend niet in een positie om mee te gaan, maar we hopen dus dat hij in 2021 een tijdje hierheen kan komen.

Natuurlijk mis ik ook mijn familie. Mijn oudste broer en schoonzus hebben nu een kleine, en ik vind het onzettend jammer dat ik zo veel dingen mis nu. Ik word nu de typische tante die altijd zegt ‘wat ben je grooooooooot’ geworden!

En, hoe kan het ook anders, de basics; kaas, stroopwafels, de kou, en zelfs de NS.

Holland Greentech Ghana
Ondertekening overeenkomst voor Ghana tussen Rijk Zwaan en Holland Greentech Ghana

Wat is het grootste cultuurverschil dat je bent tegengekomen?

In 2018 heb ik een half jaar in Rwanda gewoond en door Oost Afrika heen gereisd. Ik zie vooral veel verschillen tussen Ghanezen en de mensen die ik daar heb leren kennen. Ghanezen zijn een stuk spontaner en directer. Ook heerst er onder Ghanezen meer een cultuur waarin je je rijkdom laat zien door kleding, horloges, auto’s etc.

Een cultuurverschil waar ik tijdens mijn werk veel tegenaan loop blijft punctualitiet en tijdsbesef. Ik sta er zelf ook niet om bekend dat ik altijd op tijd ben, dus je zou denken dat ik er snel aan zou wennen. Op een dag met veel afspraken kon ik mij in het begin soms groen en geel ergeren omdat mensen te laat waren of op het laatste moment afzeiden. Ik kon me dan zo frustereren over de verloren tijd, maar met de tijd leer je hiermee om te gaan en pas je je aan op wat hier gangbaar is, zodat je je er niet meer over opwindt.

Wat had je willen weten voordat je hierheen emigreerde?

Dat is een hele goede vraag…. Ik ben volgens mij sowieso relatief onvoorbereid geëmigreerd. Ben eigenlijk gewoon in het diepe gesprongen zonder al te veel vragen te stellen.

Is er iets wat je nog graag wilt doen in Ghana?

Dat is nog een enorme waslijst. Ik heb nog niet zo veel van Ghana gezien buiten Accra om, en kijk er naar uit om het hele land en alle gave plekjes te ontdekken.

Bente woont in Accra
Bente en haar collega Celestina

Waar ga je graag heen als je een tripje door Ghana kan maken?

Helaas heb ik nog niet zo veel tripjes gedaan. Eigenlijk heb ik alleen één weekend bij Meet Me There in de Volta aan het strand gezeten en dat raad ik iedereen aan.

Waar ben je over tien jaar?

Over 10 jaar ben ik terug in Nederland, na 2-3 jaar hier gewoond te hebben en erna nog een aantal jaar in Oost Afrika te hebben gewerkt. Ik hoop dat ik dan een baan of eigen bedrijf heb waarmee ik regelmatig terug naar Afrika reis of een aantal maanden per jaar ergens woon.

Holland Greentech Ghana farm

Wat wil je graag nog zeggen?

Holland Greentech en ik zelf zijn echt nog nieuwelingen hier in Ghana, en ik ben ontzettend benieuwd hoe ik over 2 jaar terug kijk op deze periode, en waar het bedrijf op dat moment staat. Omdat het bedrijf ook kantoren heeft in vijf andere Afrikaanse landen is het heel interessant om te vergelijken hoe bepaalde processen hier anders lopen, en ik ben dus benieuwd of wij over 2 jaar zijn waar het Keniaanse of Zambiaanse kantoor nu ook is.

Zoals ik al zei denk ik dat ik over 10 jaar niet meer hier in Ghana woon, maar wie weet denk ik daar over 2 jaar wel helemaal anders over. Want ook al heb ik het elke dag bloedheet, frustreer ik mij soms ontzettend over de Ghana-way of doing things, en mis ik mijn vriend en familie ontzettend, ontdek ik iedere dag weer nieuwe dingen over deze stad en dit land waardoor ik denk dat ik hier best langer zou kunnen blijven hangen.

Bente hartelijk bedankt voor dit inkijkje in jouw leven in Accra.

Je moed is bewonderingswaardig, en ik kijk er naar uit om je eens hier in de stad te ontmoeten. Uiteraard hoop ik dat je van Holland Greentech in Ghana een succes gaat maken, maar iets zegt me dat dat wel goed komt.

Ben jij een Nederlander of Belg woonachtig in Ghana en wil je ook iets over je leven hier vertellen? Stuur me een mailtje!