3x: TedTalks over voluntourism

Je hebt vast weleens over de term “voluntourism” gehoord. Het is populair onder westerse mensen om naar “ontwikkelingslanden” te gaan en help de mensen daar en dat met reizen te combineren. We hebben het al eerder over dit fenomeen gehad, maar als je je nog steeds niet overtuigd bent hebben we hier wat Ted Talks voor je verzameld.

Voluntourism: When You Take More Than You Leave Behind | Madara Žgutė 

Is internationaal vrijwilligerswerk echt zo goed voor de lokale bevolking? Of is het alleen de vrijwilliger, ook al heeft hij/zij goede intenties, die zich verrijkt en vertraagt hij/zij de ontwikkeling van de gemeenschap?

International Volunteering – Valuable or Vandalism? | Jingting “Lily” Kang

Jingting “Lily” Kang vertelt over de lessen die zij leerde tijdens een middelbare school trip naar een afgelegen gebied in China. Ze heeft betekenis gevonden in deze ervaring, maar ze heeft ook geleerd dat ze helemaal niks heeft gedragen aan het leven van de mensen waarvan ze dacht dat ze die zou helpen. Volgens haar moeten Amerikanen die internationaal vrijwilligerswerk doen de volgende dingen weten: service is geen transactie, service betekent niet de wereld redden en service gaat gepaard met respect.

Getting more than we give – realities of volunteerism: Ian Breckenridge-Jackson 

Ian Breckenridge-Jackson is bezig met zijn Ph.D. in sociologie aan de University of California, Riverside. Hij heeft zich gespecialiseerd in ras, geslacht en klassenongelijkheid met de nadruk op sociale bewegingen. Ian ontving een National Science Foundation Graduate Research Fellowship en een beurs van het University of California Center for New Racial Studies voor zijn werk over vrijwilligerswerk en activisme in New Orleans, na de orkaan Katrina.

 

Lees het boek “De Derde wereld op je CV” voor meer achtergrondinformatie en voorbeelden van mislukt vrijwilligerswerk.

Wil je naar Ghana gaan en echt iets bijdragen? Zorg er dan voor dat je je geld zo lokaal mogelijk uitgeeft. Wij werken alleen met Ghanese reisleiders, gebruiken veelal het openbaar vervoer en overnachten in hotels gerund door Ghanezen en/of hotel die de lokale gemeenschap ondersteunen. Een reis met The Ghana Traveller begint nu!