Steun Ghanese ondernemers in Nederland

In Nederland wonen naar schatting 20.000 Ghanezen*. En onder hen bevinden natuurlijk ook ondernemers. In deze tijd kan bijna elke ondernemer wel een (financieel) steuntje in de rug gebruiken, maar mocht je het leuk vinden om juist een Ghanese ondernemer te steunen dan heb ik hier een mooi lijstje voor je.

Shea butter en black soap uit Ghana te koop in Nederland

By Sanaah

Ik ken By Sanaah door Instagram, en gebruik zelf de black soap en shea butter. African black soap is een 100% natuurlijke zeep, in West Afrika wordt deze zeep al eeuwenlang gebruikt tegen onzuiverheden. Shea butter is een 100% plantaardige boter, gewonnen uit de shea boom. Ik gebruik de black soap om mijn haar, lichaam en haar te wassen, en daarna gebruik ik de shea butter voor mijn gezicht.

In Ghana kun je dit gewoon op de markt (of van merken in de winkel) kopen, in Nederland koop ik dit dus bij By Sanaah. Naast zeep en shea butter verkoopt ze onder andere ook kaarsen en waist beads.

Welke talen spreken ze in Ghana

Samen Twi leren

De meest gesproken taal (na Engels) is Twi. Nu is een hele goede tijd om deze taal eens te gaan leren! Neem eens een kijkje op het Youtube kanaal van Samen Twi Leren, heel handig les krijgen vanuit het Nederlands. Of check op Instagram of de woordenboekjes en flash cards nog te koop zijn.

Op zoek naar meer Twi? Via mijn website voor Tinyhouse Ghana krijg je in ruil voor een kleine (of grote) donatie de DIY Twi Verbs Flashcards. Nog even printen, knippen en op karton plakken en je kunt de werkwoorden gaan leren.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daily Paper (@dailypaper) on

Daily Paper

Dit kledingmerk is opgericht door drie Afrikaans-Nederlandse ondernemers. Osei, Trabsini en Suleiman komen respectievelijk uit Ghana, Marokko en Somalië. Op school leerden ze niets uit de landen waar ze vandaan komen, met hun kleding willen ze het verhaal vertellen van de zoektocht naar hun Afrikaanse identiteit.

Ze verkopen kleding voor mannen, vrouwen en kinderen, en via hun webshop kun je deze kleding ook nu bestellen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by L’ORIGINE© (@lorigin3) on

L’origine

L’origine is een kledingmerk opgezet door drie jongeren met Ghanese roots, opgegroeid in de Amsterdamse Bijlmer. Naast hun studie besloten zij een kledingmerk op te zetten om hun gezamelijke liefde voor mode en hun Ghanese roots samen te brengen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mama Essi Rotterdam (@mamaessirestaurant) on

Mama Essi Restaurant

Ik geloof dat dit het eerste Ghanese restaurant in Nederland is dat ik zelf heb gezocht. Ik ben nu een paar keer bij dit restaurant in Rotterdam gaan eten. Je kunt hier terecht voor de bekende Ghanese maaltijden, en zelfs Alvaro (frisdrank).

Via Facebook hebben ze gecommuniceerd dat je via Thuisbezorgd en Uber Eats eten bij hen kunt bestellen. Eet smakelijk!

 

Ken je nog meer Ghanese ondernemers?

Stuur me een email dan voeg ik ze toe! Ondertussen kan je natuurlijk ook genieten van je Tony’s Chocolonely, hierdoor steun je een boer in Ghana (of Ivoorkust).

 

 

 

*bron: NOS