PERSOONLIJK | Ben ik nog in Ghana?

Ja ik ben, ondanks de huidige situatie, nog steeds in Ghana. En omdat nu misschien (nog) niet de tijd is om (weer) leuke reistips en mijn favoriete plekken in Ghana te delen, begin ik nu met een nieuwe serie blogposts. En die blogposts gaan over mezelf. Ik ga je zo af en toe op de hoogte houden van wat me bezighoudt, zodat je de persoon achter de reisorganisatie leert kennen.

Jouw Nederlandstalige reisadviseur in Ghana

 

De afgelopen maanden in Ghana

Op 26 september 2019 ben ik naar Ghana gekomen, en sindsdien dus ook niet weggegaan. Ik woonde en werkte eerst bijna drie maanden bij Moon and Star Guesthouse, vlakbij Kumasi, en daarna een maand in Busua, aan de westkust. Ik hielp bij beiden met zaken zoals marketing en samenwerkingen. Na deze in totaal vier maanden ben ik naar Accra verhuisd, voornamelijk omdat mijn vriend daar woont en het makkelijker is om een baan te vinden in de hoofdstad.

We huurden daar een kamer in een gedeeld apartement*, en omdat ik nog geen baan had ging ik elke dag mee naar het kantoor van mijn vriend. Hij zou heel binnenkort zijn bike café openen, en ik werkte vanaf daar onder andere aan dit blog en de vlogs. Ondertussen was ik op zoek naar een baan, en vlak voordat Accra in lockdown ging had ik een goed telefonisch gesprek met mijn mogelijk nieuwe werkgever. Dit is gezien de omstandigheden natuurlijk heel onzeker, het betreft een baan in overwegend het toerisme, maar ik hoop heel erg dat ik hier na de crisis aan de slag kan gaan.

Ik schrijf dit inderdaad allemaal in de verleden tijd, want helaas staan alle plannen even op pauze (net als de rest van de wereld). Het is bizar hoe een virus dat zo ver weg leek nu ons dagelijks leven zo beïnvloedt (en nog lang zal beïnvloeden). Ik volg het nieuws (Nederlands en Ghanees) niet op de voet want het maakt me eigenlijk alleen maar bang en paniekerig. Laten we hopen dat het hier in Ghana niet verder verspreidt, en (ook al weet ik stiekem ook wel beter) dat de wereld er snel vanaf is.

*Ben of ken je iemand die op zoek is naar huisvesting in Accra? Stuur me een email!

Waar ben ik nu

Ik ben dus niet meer in Accra, maar waar ben ik dan wel? De zaterdag voor de lockdown in Accra in ging, belde Patricia mij of ik echt niet naar haar zou willen komen. Dat wilde ik eerder niet omdat ik niet met het openbaar vervoer wil op dit moment, maar nu zou ik met een privé auto kunnen. Ik heb over dit aanbod wel even moeten nadenken, want ik ben natuurlijk niet meer alleen. Mark wilde sowieso in Accra blijven, en diep van binnen wist ik ook wel dat ik in Banko veel vrijer en (schijn?)veiliger ben.

De volgende dag om 6.00 uur werd ik dus opgehaald en reden we direct naar Banko, een reis van een uur of vijf. Dat was trouwens heerlijk, lekker de ruimte en goed doorrijden. Opvallend genoeg waren er zeer weinig politiechecks, en nog in de ochtend kwamen we aan bij Moon and Star.

Nederlanders in Ghana Moon and Star Guesthouse

Ik blijf hier totdat het weer toegestaan is om naar Accra te reizen. Als de lockdown voorbij is dus. Wanneer dat is, weet niemand. Omdat ik het nieuws zelf niet zo goed volg en alles uit tweede hand hoor, ga ik niet zo diep in op de maatregelen en verwachtingen. Er zijn op dit moment ongeveer 300 besmettingen, waarvan de meeste in Accra. Er zijn nog 15.000 mensen getest (omdat zij in contact zijn geweest met een besmet persoon), de uitslagen daarvan zijn nog niet bekend. Wanneer die bekend zijn, worden ook de nieuwe stappen bekend gemaakt.

Hoe ga ik verder

Natuurlijk volg ik alle maatregelen van de overheid op. Het gebied waar ik nu ben is officieel niet in lockdown, maar ik kom het terrein niet af. Dat hoeft ook niet want ik vermaak me met YouTube kijken, lezen, podcasts luisteren, met de kinderen spelen en spelletjes spelen. Maak je over mij geen zorgen!

Wanneer dit voorbij is, ga ik dus terug naar Accra. Gelukkig kunnen we gelijk terug in ons apartement (Mark is hier nu nog een paar dagen voor de huur afloopt, dan verhuist hij tijdelijk naar zijn moeder), en hopelijk kan het bike café dan snel open. Mark en ik zijn beiden afhankelijk van toeristen, maar gebruiken de overvloed aan tijd die we nu hebben ook om te onderzoeken wat we voor lokale mensen en bedrijven kunnen betekenen. Het kan nog maanden duren voordat de eerste toeristen komen, en we hebben natuurlijk wel inkomen nodig.

Hopelijk kan ik na de crisis ook aan het werk bij de organisatie die mij een baan aanbod, al is het maar een dag of twee per week. Wanneer ik een baan (dus zekerheid) heb, kan ik ook eindelijk beginnen met het opbouwen van een bestaan in Ghana. Nu moet ik steeds mijn visum verlengen, en is het dus onzeker of ik wel mag blijven. Met een baan (en dus een verblijfsvergunning) kan ik ook op zoek gaan naar nieuwe sociale contacten, hobbies, misschien vrijwilligerswerk (ik heb iets op het oog, dit is niet het vrijwilligerswerk wat ik zelf in 2013 deed en nu heel kritisch op ben).

Het virus in Ghana

Naar bovenstaande kijk ik natuurlijk erg uit, maar ik heb het hier bij Moon and Star ook zeker niet verkeerd. Ondanks dat ik Mark erg mis, ben ik wel blij dat ik toch hierheen ben gekomen. Of de keuze om in Ghana te blijven de juiste was, kan ik nu niet zeggen. Als de besmettingen zich wel verspreiden over het land dan gaan we waarschijnlijk een paar pittige maanden tegemoet, maar ook in Nederland is het nu geloof ik geen pretje.

De voornaamste redenen voor mij om te blijven zijn ten eerste omdat ik niet wou reizen (en mogelijk ziek worden en het virus verspreiden) en ten tweede omdat ik hier een leven wil opbouwen. Als ik hier tijdelijk op vakantie was, dan zou ik wel naar Nederland komen. Hopelijk kan ik het opbouwen van dat leven snel voortzetten, en ik hoop nog meer dat de schade in Ghana beperkt blijft.

Meer weten?

Ik geloof dat dit het wel weer was voor deze eerste update. Als je meer wilt weten over mijn leven in Ghana abonneer je dan op mijn YouTube kanaal. Elke woensdag (op dit moment even niet, er staan wel 6 afleveringen voor je klaar) upload ik hier een wekelijkse vlog in het Nederlands. Op Instagram vind je mijn persoonlijke account onder @jennyfah.child. Ik deel hier wat mij zoals bezighoud in het Engels.

Niks te doen? Bestel mijn Engelstalige ebook of pre-order mijn Nederlandstalige ebook, en begin goed voorbereid (wanneer het weer mag) aan je reis naar Ghana.