Twi leren: bereid je voor op je reis naar Ghana

Het is handig om voor je reis naar Ghana alvast wat woorden Twi te leren. Twi is de meest gesproken taal (na de voertaal Engels) in Ghana. Het wordt vooral in het zuiden gesproken, al zijn er overal wel mensen in de buurt die de taal spreken of begrijpen dat je moeite heb gedaan iets te leren. Ik deel wat handige bronnen die je kunt gebruik om alvast te beginnen met leren.

Tips om Twi te leren

Twi leraren op Youtube

Videos zijn een handige manier om een nieuwe taal te leren, want je hoort de uitspraak en ziet gelijk hoe je het schrijft. Op Youtube zijn verschillende kanalen die je kunt gebruiken om je woordenschat uit te breiden.

Ik kijk graag naar de volgende kanalen:

Samen Twi Leren (Nederlands)

Miss Gold Twi

Learn Akan

Osei Kwame (heeft een paar videos in Twi met Engelse ondertiteling)

Joseph Ampofo

De taal leren op Instagram

Ik zit zelf het liefst de hele dag op Instagram. Het is dus fantastisch voor mij dat ik door mijn getik door stories ook nog wat Twi leer. Sommige accounts delen namelijk quizzen met Twi woorden, een uitleg van de uitspraak of zelfs hele challenges.

Study Twi

Samen Twi Leren

Twi lessons

Twi Learning Centre

Lingua_54

Ebooks en boeken met Twi woorden en zinnen

Natuurlijk kun je je taalvaardigheid ook verbeteren door een boek aan te schaffen. In Ghana zelf koop je op de markt boekjes voor kleuters om mee te beginnen. In Nederland is er ook het een en ander te verkrijgen.

Learn Akan (ebooks)

Samen Twi Leren (flashcards en boekjes)

Offline leren

Het best zou zijn als je een combinatie van alles hierboven hebt én offline les krijgt. Nu wordt Twi vast niet in je plaatselijke buurthuis aangeboden, maar wellicht kan je iemand die Twi spreekt in de buurt vinden. In ruil voor jouw Nederlandse kennis kunnen jullie allebei aan je vaardigheden werken.

Niemand in de buurt? Misschien is er wel een organisatie zoals bijvoorbeeld het Wereldhuis in Amsterdam in jouw woonplaats. Vraag daar eens of ze Ghanezen kennen die aan de taal exchange mee willen doen.

Twi leren wanneer je in Ghana bent

Als je Twi lessen neemt wanneer je in Ghana bent kun je het natuurlijk direct in de praktijk toepassen. Je kunt lessen volgen bij onder andere TUMI Hostel in Kumasi en Alliance Français in Accra. Ik ben zelf pas begonnen met een initatief voor een taalcafé. Via de Facebook groep Language Café Accra blijf je op de hoogte. Tijdens deze ontmoetingen kun je ongedwongen en laagdrempig je Twi uitspraak en luistervaardigheid oefenen. Ik hoop je daar eens te ontmoeten!

Op vakantie naar Ghana?

Laat me je helpen met je reis. Ik organiseer een reis voor je mét gids zodat je je Twi kunt oefenen, of zonder als je op zoek bent naar iets meer avontuur. Alleen inspiratie nodig? Ik schreef een Engels en Nederlands ebook met al mijn favoriete spots en reistips. Vraag een gratis advies call aan als je meer hulp nodig hebt.