Mijn 2020 in Ghana | PERSOONLIJK

Dat was het dan bijna, mijn eerste volledige kalenderjaar in Ghana. We weten allemaal wel wat er in 2020 gebeurd is. Toch neem ik je in dit artikel nog even mee naar ‘mijn 2020’.

Jouw Nederlandstalige reisadviseur in Ghana

 

Januari in Busua: Scorpion Hill Lodge

Ik begin 2020 in Busua, in de Western Region van Ghana. Aan de kust werkte ik in een van de populaire budget lodges Scorpion Hill Lodge. ‘s Ochtends ging ik aan de slag met de website, foto’s maken, Instagram uitleg geven en andere verbeteringen bedenken. ‘s Middags was het tijd om aan mijn eigen dingen te werken, en natuurlijk op het strand te luieren.

Een prachtige tijd. Ik denk er met veel plezier aan terug.

Een leven opbouwen in Accra

In februari kwam ik terug naar Accra om een leven samen met mijn vriend op te bouwen. Ik had wat baanopties, en we zouden nog even bij zijn zus inwonen voor we een plekje voor onszelf zouden huren. Dat ging allemaal wat anders dan verwacht.

De serieuze baan die ik wellicht zou krijgen, was al vergeven. Andere sollicitatiegesprekken liepen tot niets uit. We konden niet bij de zus inwonen, en al onze huuropties waren veel te duur voor wat we ervoor kregen. Uiteindelijk konden we terecht bij een Duitse vriendin van mij. Vanuit daar hoorde we wel berichten over het virus dat naar Europa aan het overwaaien was, maar het kwam totaal niet in me op wat voor invloed dat ook op ons leven zou hebben.

De lockdown uitzitten in Banko

In maart werd ook in Ghana een lockdown afgekondigd. Niet op alle plekken, maar wel in Accra. Ik had al eerder besloten om in Ghana te blijven, maar een lockdown werd wel heel serieus.

Gelukkig werd me door Patricia van Moon and Star Guesthouse gevraagd of ik bij hen wilde komen gedurende die periode. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het aanbod eerst een paar keer had afgeslagen. Mijn vriend wilde echt in Accra blijven, en ik vond het lastig om hem hier ‘achter te laten’.

Uiteindelijk heb ik het toch wel gedaan (en mijn vriend heeft het overleefd, haha). Het was een bizarre tijd. We leefden echt in onze eigen bubbel, comfortabel maar ook angstaanjagend na een paar weken. Ik verloor totaal de connectie met de buitenwereld, alsof die wereld niet bestond. Na een paar weken ben ik wel weer naar het dorp gegaan, en vervolgens ook naar Kumasi om mijn visum te verlengen.

De lockdown was na drie weken trouwens weer opgeheven, maar voor het veilige gevoel bleef ik toch in Banko. In juni besloot ik dat het genoeg was, en ben ik terug naar Accra gegaan.

Terug naar Accra voor poging twee

Ondertussen was mijn vriend opzoek gegaan naar een eigen apartement voor ons, en vonden we een betaalbare optie vlakbij het apartement waar we eerder hebben gewoond. Het is klein maar fijn, en genoeg voor ons.

Een baan, verblijfsvergunning en het leven gaat door

In maart had ik een baanaanbod gekregen, maar helaas was er toch geen werk voor me als gevolg van het virus. Terug in Accra heb ik weer contact opgenomen met deze organisatie, en ze wilden me nog steeds. Een hele opluchting want mijn visum zou weer verlopen in augustus, en deze keer wist ik echt niet of ze het nog eens zouden verlengen.

Op basis van dat werkcontract heb ik nu een verblijfsvergunning tot en met oktober 2021. Even geen gestress met visa dus. Heel fijn!

Ik werk nu drie dagen per week in Kokrobite. Één dag voor Grow Ghana, en twee voor Kokrobitey Institute. Vanuit huis werk ik regelmatig nog even door. En ik werk natuurlijk aan Reizen Ghana / The Ghana Traveller.

Wat gebeurde er nog meer

Eind oktober heb ik opnames gehad voor een TV commercial hier in Ghana. Via via hoorde ik hiervan, en ik vond het wel leuk om dit te ervaren. De commercial is volgens mij nog niet op tv te zien.

Mijn vriend en ik zijn ook eindelijk weer een weekendje weggeweest. Dit is een van de dingen die ik echt mis uit mijn leven in Ghana als toerist: het reizen. Door werk en niet zoveel financiële ruimte komt het niet meer zo vaak voor.

We zijn naar Cape Coast geweest, en hebben Fort Amsterdam in Abandze bezocht. Het weekend vloog voorbij maar het was wel heerlijk om eens te reizen dat niet voor werk is. Ik reis namelijk elke week naar Kokrobite, een strandbestemming, maar dat voelt toch een beetje anders.

Bezienswaardigheden in Ghana Fort Amsterdam

Language Café Accra

Iets waar ik heel trots op ben: Language Café Accra. Ik kreeg het idee om iets te starten in juni. In Accra ken ik namelijk niet zoveel mensen, en ik wil heel graag Twi en Frans leren en oefenen. Toen ik die twee combineerde kwam ik uit op dit idee.

We hebben in 2020 twee offline meetings gehad. En beiden waren heel succesvol! In 2021 wil ik om de week een Twi Café hosten, starten met het aanbieden van andere talen en andere mensen helpen om hun eigen Café te starten. Ik hoop dat dit een groot ding in Ghana wordt. Dat iedereen weet dat wanneer je talen wilt oefenen je bij een Language Café terrecht kunt.

Nog zoveel dromen

Niet alles wat ik in 2020 had willen doen, is zo uitgekomen. Ik wilde Reizen Ghana laten groeien, en hoewel mijn website dagelijks veel meer bezoekers trekt, is mijn reisbureau nog amper van de grond. Jammer, maar ook wel te verwachten na zo’n jaar voor het toerisme.

Ook Tiny House Ghana is niet van start gegaan. Als gevolg van datzelfde virus en onze tegenvallende financiën zijn we daar nog niet verder meegegaan. Hopelijk zijn er in 2021 wat mogelijkheden.

Voor 2021 hoop ik vooral dat ik hier kan blijven. Dat we het volhouden. En voor de rest heb ik dit jaar hier wel geleerd dat alles toch anders loopt dan dat je wilt.

Wil je ook op reis naar Ghana?

Het vliegveld is open! Na twee negatieve testen kun je het land binnenkomen. Liever niet het risico lopen maar wel benieuwd naar Ghana? Ik schreef een ebook met al mijn aanraders, reistips en reisroutes die je in de toekomst kunt gaan volgen. Vraag een gratis gesprek aan voor al je vragen en zorgen. Ik help je graag op weg naar Ghana!